× Pohněme s tím. Společně!

Radniční zpravodaje ve spárech radnic. Prozatím!

28. 3. 2012

Tiskové prohlášení: Radniční zpravodaj musí být transparentní

Městská organizace TOP09 zastává názor, že není v zájmu města, aby o obsahu Radničního zpravodaje rozhodovalo pouze vedení radnice.  Noviny placené z rozpočtu města nesmí být jen hlásnou troubou vedení města, ale naopak mediem objektivním, které zveřejňuje i názory kritické. Strana TOP09, ač je součástí koalice, hájí zásady transparentnosti a spravedlivého přístupu k informacím nade všechny koalice a opozice. Proto všichni členové Zastupitelstva města Pardubic za TOP09 podpořili na březnovém zasedání ZmP návrh, který měl opozičním zastupitelům umožnit publikaci svých stanovisek v Radničním zpravodaji. Tento návrh však neprošel pouze o 2 hlasy. Budeme tedy muset čekat na novelu tiskového zákona.

Článek: Radniční zpravodaje ve spárech radnic. Prozatím!

Dne 20. března projednala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR novelu tiskového zákona, která má zaručit opozičním zastupitelům všech samosprávních územních celků větší prostor pro zveřejňování svých názorů. Návrh byl schválen k dalšímu projednávání.

Již v těchto týdnech, aniž by zmiňovaná novela tiskového zákona nabyla platnosti, se v některých zastupitelstvech našeho kraje objevila snaha tuto křivdu vůči opozičním zastupitelům napravit. Ne náhodou u toho nikdy nechyběla TOP09, která zastává názor, že není v zájmu měst a obcí, aby o obsahu jejich tiskových periodik rozhodovala pouze vedení radnic. Noviny placené z veřejných rozpočtů zkrátka nemohou být pouze hlásnou troubou vedení radnice, ale naopak mediem objektivním, které zveřejňuje i názory kritické.

V Litomyšli se to povedlo. Oblíbený radniční zpravodaj Lilie bude zveřejňovat názory a stanoviska všech politických stran a seskupení, která jsou zastoupena v zastupitelstvu města. V Pardubicích podobný návrh nebyl zastupitelstvem přijat. V obou případech hlasovali pro návrhy všichni zastupitelé za TOP09 i přesto, že jsou v obou případech součástí koalice. Zkrátka transparentnost a spravedlivý přístup k informacím je nade všechny koalice a opozice.

Jan Němec

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PARDUBICKÝ KRAJ