Radní města Pardubic omezili informování o své činnosti

8. 2. 2023
První letošní jednání Zastupitelstva města Pardubic, které se konalo v pondělí 30.1., mělo nejbouřlivější průběh ze všech jednání v novém volebním období. 
Velká diskuse byla u bodu, který se týkal zakoupení parkovacích míst u Domu hudby. Zastupitelstvo města v minulém období předpokládalo zakoupení míst ve dvou patrech tohoto soukromého parkovacího domu za účelem zajištění parkování pro rezidenty. Tato místa měla po plánované revitalizaci nahradit parkovací místa v Kostelní ulici, na náměstí Republiky a v lokalitě Na Dolíku, kde se má stavět rezidence. Nové vedení města navrhlo zrušení tohoto usnesení, což může způsobit po zahájení uvedených projektů velké problémy pro místní obyvatele. Koalice SPOLU proto tuto navrhovanou změnu nepodpořila, ale byla přehlasována. 
Dalším problematickým bodem byla rekonstrukce tzv. Brány borců vedle fotbalového stadionu. Celkové náklady jsou již nyní odhadovány na cca 40 mil. Kč. Za tyto prostředky by bylo možné investovat do věcí s daleko větším přínosem pro občany. Proto nás zastupitelský klub nepodpořil ani tento návrh. Byl ale přehlasován stávající koalicí za podpory SPD. 
Velmi kontroverzní byla zpráva Rady města o její činnosti od posledního zastupitelstva. Oproti zaběhlým zvyklostem neobsahovala přehled činnosti primátora a jeho náměstků a neobsahovala ani zásadní informace o zvyšování tarifů v MHD a záměr založit novou společnost, která by měla zajišťovat energetický management města. Nás zastupitelský klub prostřednictvím Karla Haase předložil v souvislosti s touto zprávou několik návrhů usnesení, ale městská koalice bohužel žádný z nich nepodpořila. Projednávání zprávy o činnosti rady trvalo více než dvě hodiny a panu primátorovi se ho ne zcela podařilo udržet v mezích jednacího řádu.

SPOLU Pardubice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme