Povolební situace v Pardubicích

vyjádření lídra TOP 09 Jana Němce

2. 11. 2010

Vážení voliči a příznivci TOP 09,

především mi dovolte vám všem poděkovat za vaše hlasy a podporu. Toho si vážím zejména proto, že jste dali důvěru nové straně a novým lidem. Výsledek, který jsme zde v Pardubicích dosáhli, není sice omračující, ale lze na něj navázat. Budeme prosazovat maximum z našeho programu a odvedeme co největší kus práce v následujících 4 letech. Získali jsme 7,4% hlasů a tři křesla v zastupitelstvu.

První otázkou, kterou náš klub řešil, bylo zda se pokusit o koaliční jednání, nebo zůstat v opozici. Je nutné si uvědomit, že opozice v komunální politice má velice omezené možnosti. Jako opoziční zastupitel se můžete se čtyřikrát ročně účastnit jednání zastupitelstva a veřejně kritizovat rozhodnutí koalice, nic víc.  Dále je třeba vědět, proti komu a s kým bychom v té opozici byli. Bylo by velice pravděpodobné, že bychom stáli proti Pardubákům nebo SPP a v opozici by s námi byla s největší pravděpodobností KSČM. Pokud tedy porovnáte program Pardubáků a náš, naleznete zde téměř 100% shodu. Jak mám být v opozici proti někomu s kým souhlasím? A představa sedět na jedné lavici s KSČM nás také příliš nelákala. Proto jsme se jednoznačně rozhodli pro koalici.

Naše představa o budoucích partnerech byla dána pravicovou orientací TOP 09. Zahájili jsme jednání s ODS, SPP a Pardubáky. K našemu jednání s ODS byla také přizvána ČSSD s cílem vytvořit velkou koalici s naší podporou. Během jednání se však ukázala nízká programová shoda a navíc se objevilo podezření ze skryté podpory KSČM. Následující jednání ve složení SPP, Pardubáci a TOP 09 se ukázalo mnohem konstruktivnější.Byli jsme schopni se shodnout na společných programových bodech, které téměř korespondovaly s naším volebním programem. Dále jsme  se přesvědčili, že i jako lidé dokážeme najít společnou řeč a tudíž i efektivně pracovat a komunikovat. Shoda byla taková, že jsme okamžitě vytvořili tzv. Trojkoalici se silou 17-ti mandátu. Pak byla řada na ostatních dvou stranách (ODS a ČSSD), jak na vzniklou situaci zareagují a zda jsou ochotny se k nám přidat. Následné jednání Trojkoalice + ČSSD probíhalo v konstruktivním duchu a ČSSD byla ochotna téměř zcela akceptovat náš společný program. Naopak jednání s ODS bylo velice problematické zejména díky jejich arogantnímu přístupu a bylo ukončeno prohlášením: „ODS nemá zájem o vytvoření pravicové koalice v Pardubicích“.

Máme tedy koalici složenou z třech pravicových a jednoho levicového subjektu. TOP 09 získala dvě místa radních a respekt našich budoucích partnerů. Dále bylo jednoznačně deklarováno, že budoucí složení radnice bude o lidech, programech a spolupráci tak, aby občané Pardubic pocítili, že se lokální politika obrátila k lepšímu a jejich hlas nebyl zbytečný.

Pojďme tedy společně dělat věci správně

Jan Němec