Pardubické obvody levněji a blíže k občanům

28. 11. 2012

Zastupitelský klub TOP 09 se již od svého vzniku zabývá myšlenkou jak účelně řešit problematiku městských obvodů.  Na počátku tohoto roku byla za tímto účelem vytvořena pracovní skupina, která si vzala za cíl navrhnout nový model fungování města a předložit jej koaličním partnerům k diskuzi. Tento model byl zastupitelům města představen formou prezentace na semináři konaném dne 26.11.2012.

Prvním krokem naší pracovní skupiny bylo zjištění přání a požadavků občanů ať již z centra města, tak z příměstských obvodů. Dále jsme zjišťovali, jak tuto situaci řeší okolní města, která jsou strukturou podobná Pardubicím. Hlavním zadáním při tvorbě návrhu nového rozdělení města bylo přiblížit samosprávu co nejvíce občanům a výrazně zefektivnit veškeré činnosti s tím spojené.

Na základě těchto poznatků a zjištění jsme vytvořili tzv. Opavský model, který vychází z územního členění Opavy a zohledňuje specifika našeho města. Základem je rozdělení města na dvě části a to vnitřní a vnější. Co se týká vnitřní části (intravilánu) města, tak jsme vyhodnotili, že zde bude nejúčelnější samosprávu centralizovat a veškeré činnosti dosavadních městských obvodů zajišťovat prostřednictvím Magistrátu.

Naopak vnější části (venkovské obvody) by získaly větší samostatnost v oblasti samosprávy a mohly by tak lépe navázat na historii a tradiční společenské vazby, které zde již léta fungují. Mohly by tak operativně řešit například úklid sněhu nebo údržbu zeleně. Současné rozdělení venkovských obvodů jsme však vyhodnotili jako zcela nevyhovující a to zejména vzhledem k územnímu členění. V minulosti byly obvody tvořeny jakousi podivnou logikou, kde vznikaly celky, které měly pramálo společného. Klasickým příkladem může být obvod č. VI Svítkov nebo č. VII Rosice. Proto navrhujeme nové rozdělení, které lépe zohledňuje historické vazby a přibližuje samosprávu těm kterým má sloužit, tedy občanům.

Co se týká nákladů, tak našim hlavním cílem bylo zlepšení kvality služeb občanům za méně peněz. Toto je možní zejména snížením počtu zastupitelů ze 114 na 77 a také snížením počtu uvolněných (placených na plný úvazek) politiků. Další úspory snížení počtu úředníků nebo jejich zaměstnání jen na částečný úvazek.  Námi navrhovaný model představuje roční úsporu ve výši cca 20 mil. Kč.

 

Návrh struktury místních částí (venkovských obvodů):

  • MČ 1 (Opočínek, Lány na Důlku)  - cca 550 obyvatel, 7 zastupitelů, bez rady, starosta neuvolněný
  • MČ 2 (Staré Čívice) – cca 1000 obyvatel, 9 zastupitelů, bez rady, starosta neuvolněný
  • MČ 3 (Nemošice) – cca 1000 obyvatel, 9 zastupitelů, bez rady, starosta neuvolněný
  • MČ 4 (Černá za Bory a okolí) – cca 1800 obyvatel, 11 zastupitelů, starosta uvolněný
  • MČ 5 (Dražkovice) – cca 500 obyvatel, 7 zastupitelů, bez rady, starosta neuvolněný
  • MČ 6 (Svítkov, Popkovice) – cca 3500 obyvatel, 13 zastupitelů, starosta uvolněný
  • MČ 7 (Rosice) – cca 1800 obyvatel, 11 zastupitelů, starosta uvolněný
Jan Němec předseda zastupitelského klubu TOP09
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme