Pardubická TOP 09 odmítla vstup do koalice s ANO

Místní výbor TOP 09 Pardubice neschválil koaliční smlouvu a rozhodl, že strana za stávajících podmínek do magistrátní koalice nevstoupí. Důvodem tohoto rozhodnutí je její minoritní role bez gesce a bez možnosti výrazněji prosadit své programové priority, a také nevůle velké části členské základny TOP 09 ke spolupráci s hnutím ANO.

18. 11. 2018

Není tajemstvím, že se v TOP 09 dlouhodobě objevují hlasy proti uzavření koalice s hnutím ANO i na místní úrovni. Část členské základny byla ochotna takovou koalici uzavřít pouze za předpokladu, že se straně podaří vyjednat tak silná pozice, aby byla schopna prosazovat programové priority, pro které jí voliči dali svůj hlas. "Nezískali jsme žádnou ucelenou gesci a možnost chod radnice reálně ovlivnit. Šance prosadit to, co jsme slíbili našim voličům, tak byla minimální. Vstupem do koalice bychom ale za její fungování převzali odpovědnost. K tomu je třeba přičíst skutečnost, že koalice s hnutím ANO je pro značnou část našich členů problematická. Do této koalice proto nevstoupíme,” vysvětlil Michal Sláma, předseda MV Pardubice a nevyloučil jednání s jinými stranami.

Současné situaci nepomohl ani tlak některých potenciálních partnerů na vytěsnění TOP 09 z politického prostoru ubíráním pozic a vlivu ve výborech a městských společnostech. Z koaliční smlouvy se nepodařilo vymazat konkrétní jmenování [M1] pana Snopka (KSČM) jako předsedy Finančního výboru, a to i za situace, kdy byla KSČM nejslabší opoziční stranou. “Vnímám to jako nepřímou spolupráci s KSČM za účelem získat jejich podporu, a to nám stanovy zakazují. Požadoval jsem obecnou formulaci, že post obsadí opozice,” líčí Michal Sláma.

Rozhodnutí místního výboru potvrdila i krajská organizace TOP 09, celostátní předsednictvo strany proto nebude do dění v Pardubicích již zasahovat a rozhodnutí je tak definitivní. V Pardubicích kandidovala TOP 09 společné s KDU-ČSL a Nestraníky, proto nyní bude následovat jednání uvnitř Koalice pro Pardubice. “Byl bych moc rád, kdyby pokračovala spolupráce s KDU-ČSL a doufám, že se domluvíme na společném postupu, naše názory jsou si velmi blízké. Ale názor partnerů na povolební uspořádání budeme respektovat,” uzavírá za TOP 09 Michal Sláma.

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Osobnosti: Michal Sláma