× Pohněme s tím. Společně!

Pardubice neodkoupily automatické mlýny, rozhodnutí nechaly na další zastupitele

23. 9. 2014

Pardubice – Pardubická TOP 09 souhlasí s rozhodnutím dnešního zastupitelstva, které se rozhodlo nekoupit Gočárovy automatické mlýny do vlastnictví města. Jak však uvádí lídr pardubické topky Jan Němec, rozhodnutí nebylo jednoduché. „Jsme v zásadě pro odkoupení mlýnů, ale ne v této době. Musí být totiž jasné, z čeho bude financována rekonstrukce a následný provoz,“ uvedl s tím, že na dostavbu je třeba minimálně půl miliardy korun.

„Nechtěli jsme, aby zároveň došlo k zavázání dalšího zastupitelstva k nedobrovolnému řešení situace. Podobný problém nastal v případě pardubického Aqua centra i Machoňovy pasáže,“ říká Němec.

Pro odkoupení mlýnů hovoří především hrozba, že v případě odkoupení nějakým soukromým investorem bude využita pouze část objektu, který není památkově chráněný. Stávající nabídka rakouské firmy, jež mlýny vlastní, platí pro město do konce září. „Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o kulturní památku předpokládá se spíše snižování ceny,“ podotýká Němec.

Provoz v areálu Automatických mlýnů, jehož stávajícím majitelem je společnost GoodMills Česko, a. s., začal být utlumovaný v druhé polovině roku 2012, částečně mlýn fungoval až do března 2013. To vyvolalo vznik nezávislé iniciativy Mlýny městu, jejímž hlavním cílem je vést otevřenou diskuzi nad budoucností Automatických mlýnů.  „Areál Gočárových mlýnů považujeme za důležitou stavbu a kulturní památku. I v novém složení zastupitelstva se této problematice chceme věnovat,“ uzavřel Němec s tím, že je nutné nyní nepodléhat aktuálnímu tlaku, neboť okamžité zchátrání budovy nehrozí a prostor pro jednání s majitelem zcela jistě ještě bude.

Volby:
2014 zastupitelstva obcí - Pardubice - 1. Jan Němec