11. 3. 2021

Vážený pane primátore, vážení páni náměstci, vážené paní zastupitelky, vážení páni zastupitelé,

 

obracím se na Vás zdvořile jako občan města Pardubice, toho času vykonávající i funkci krajského zastupitele, s prosbou o uvážlivou a zdrženlivou volbu v dnešním hlasování o projektu tzv. revitalizace letního stadionu.

 

Nejen já, ale i mnoho mých přátel, podporovatelů i anonymních pardubických patriotů chce mít prospívající, finančně zdravé město, příjemné pro život. Město, jehož centrem bude skutečně město, tedy zázemí sloužící všem občanům; centrum plné života, na které budeme moct být hrdí a s náležitou pýchou jej ukážeme každému, kdo naše město navštíví. "Pardubická La Défense", sloužící všem obyvatelům Pardubic (fotbalovým fanoušků, ale například i maminkám s malými dětmi). Věřím, že to je vize, se kterou se dokáže ztotožnit každý komu na Pardubicích záleží.

 

Vaše případná podpora revitalizace fotbalového stadionu v daném místě ale tuto vizi nenávratně zhatí a cenné pozemky v samotném centru města zcela obsadí jednoúčelovou stavbou, sloužící navíc jen velmi úzké skupině obyvatel.

 

Mohli bychom přitom mít obojí! Moderní stadion může stát s obdobnými nebo menšími náklady na okraji města, může být navíc lépe napojen na další dopravní infrastrukturu, jeho parkoviště lze využít i jako odstavné a v jeho blízkosti lze časem vystavět i další infrastrukturu, běžnou u tohoto typu staveb. Ve vzdálenosti 3-5km od centra města lze vhodných pozemků vytipovat několik (Hůrka, letiště, …). Nenechte se dotlačit do rozhodnutí, které nenávratně zhatí představu kvalitního městského centra a promyšleného rozvoje našeho města. Řešení existují!

 

Projekt je navíc poměrně kontroverzní. Existují zde nevyřešené otázky financování, zadlužení města, bezpečnostních dopadů, provozního modelu nebo podpory jednoho zcela soukromého fotbalového klubu. S kolegy ze spolku Nechci stadion na dluh, z.s. jsme uspořádali petici za vypsání referenda, ve které jsme vybrali od odpůrců stadionu několik tisíc podpisů - ne dost, aby bylo referendum vypsáno...dost na to, aby byl ale náš hlas slyšet. Pokud by naši snahu nepřerušila pandemie a striktní omezení osobních kontaktů, referendum by bylo s největší pravděpodobností třeba vypsat. To je přeci silný argument pro to, aby se o věci dále diskutovalo. 

 

Věřím, že pokud se i přes to všechno pro projekt rozhodnete zvednout ruku, budete se vší svou zastupitelskou odpovědností vědět, jak bude projekt dále fungovat, jaké dopady bude mít pro město a jak bude nastavena spolupráce mezi městem a majitelem fotbalového klubu. 

 

Nerozhodujte se prosím pouze na základě aktuálního umístění fotbalového klubu ve výsledkové tabulce. Město Pardubice bude stát i dlouho po nás. Jeho osud a podoba nejméně na další století je ale ve vašich rukou právě teď.

 

V úctě

Michal Sláma

Michal Sláma, předseda MO TOP 09 Pardubice, spoluzakladatel spolku Nechceme stadion na dluh

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme