Otázka pro Jana Němce: Jakými opatřeními chcete v případě volebního vítězství nebo účasti v koalici řešit problémy korupce na pardubické radnici?

Odpovídá lídr pardubické kandidátky TOP 09

6. 10. 2010

Korupci vnímám jako největší problém jak v lokální, tak v celostátní politice. Veřejných financí je málo, a pokud je ještě jejich část rozkradena, je to zločin. Podle mě je třeba postupovat následovně:

1.      Stanovit dlouhodobou koncepci – korupční prostředí většinou vzniká tehdy, pokud není jasně stanovená koncepce a rozhodnutí kam investovat veřejné prostředky je na úředníkovi. Zde se nabízí možnost upřednostnit projekty prospěšné jeho zájmu nikoliv zájmu obecnému.

2.      Oponentura – u každé velké zakázky nebo projektu musí existovat oponentura, která pomůže určit, zda je projekt v souladu s veřejným zájmem či ne.

3.      U větších zakázek stanovit minimální počet účastníků – tímto způsobem se zamezí možnostem vypsání výběrových řízení na míru pro předem vybraného zájemce (plavecký bazén)

4.      Maximální průhlednost – veškeré možné informace ohledně zadání zveřejnit, tak aby se k nim dostalo co nejvíce občanů (Internet, tisk, vývěsky).

5.      Prověrka – členové výběrových komisí by měli mít prověrku NBÚ

6.      Vzájemná kontrola – složení rady města a obsazení jednotlivých klíčových pozic (primátor a náměstci) by mělo zajišťovat vzájemnou kontrolu více politických stran.

Jan Němec
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme