× Pojďte do toho s námi.

Müller: Sport dostupný všem dětem

28. 1. 2021

Stát děti nemůže zvednout od počítačů. Ale může zajistit takové podmínky, aby jich přirozeně sportovalo co nejvíce. Základ je podpořit organizace, které se výchovou malých sportovců zabývají a odstranit bariéry, které dětem a jejich rodičům sportování komplikují nebo znemožňují.

Odborné studie hovoří jasně - sportující dítě je prokazatelně zdravější a také psychicky odolnější. A dospělý člověk, který v mládí sportoval, má prokazatelně méně zdravotních obtíží. Zájmem této společnosti by proto mělo být, aby sportovala většina dětí. Bohužel, trend je opačný a stále přibývá dětí obézních a nemocných. Ať je to pohodlnou dobou, moderními technologiemi nebo něčím úplně jiným, odpovědnost jde primárně za rodiči. Ale i stát může situaci pomoci zlepšit.

Podpora vzniku sportovních organizací: Pryč jsou časy, kdy byl v každé malé vísce fotbalový klub. A pokud stále existuje, často je postaven na hlíněných nohou, aktivních tatíncích, kteří ve volném čase a zadarmo vedou děti k pohybu. V tomto se opravdu velmi liší situace ve městech, kde je velký výběr kroužků, a malých obcích, kde je často problém najít pro děti organizovanou aktivitu nebo klub se sportovním vyžitím.

Sport méně nákladný: Mnoho dětí nesportuje jednoduše proto, že na to jejich rodiče nemají finanční prostředky. V současné finanční krizi, kdy je stále ekonomika z velké části zavřena, se příjmy mnoha rodinám snižují a musí tak vážit každý výdaj. Logicky se nejdříve škrtá na straně zbytných výdajů, třeba sportovních kroužků. Kraj může poskytnout slevy na využívání jeho sportovišť a tím udělat sport dostupnější.

Važme si pořadatelů sportovních akcí: Sportovní návyky se u dětí budují tím lehčeji, pokud je dán cíl a pokud se děti mohou těšit na měření sil, závody a zápasy. Rok 2020 a antiCovidová opatření zlikvidovala mnoho zkušených pořadatelů sportovních akcí. Pokud chceme, aby naše děti měly kde závodit, musí kraj pořadatele podpořit.

Představujeme nově zvolené členy výborů krajského zastupitelstva:

Výbor pro kulturu a sport – Ondřej Müller (TOP 09)

Profesně se zabývá PR a marketingem. Je spoluzakladatelem rychle rostoucí sportovní organizace, která se zabývá výchovou malých plavců. Od šesti let závodil za bikrosový klub TJ Lokomotiva Pardubice (krajský přeborník, 5. místo na Evropském poháru), poté hrál 10 let hokej za Pardubice. Nyní propadl triatlonu na ironmanských tratích.

Osobnosti:
Ondřej Müller