Město by mělo zajistit takové podmínky, aby přirozeně sportovalo co nejvíce dětí. Základními předpoklady jsou dostatek sportovních hřišť, podpora organizací, které se výchovou malých sportovců zabývají a odstranění bariér, které dětem a jejich rodičům sportování komplikují nebo znemožňují.

23. 8. 2022

„Odborné studie hovoří jasně - sportující dítě je prokazatelně zdravější a také psychicky odolnější. A dospělý člověk, který v mládí sportoval, má prokazatelně méně zdravotních obtíží. Zájmem naší společnosti by proto mělo být, aby sportovala většina dětí,“ říká Ondřej Müller, kandidát TOP 09 do zastupitelstva města Pardubic. Bohužel, trend je opačný a stále přibývá dětí obézních a nemocných. Ať je to pohodlnou dobou, moderními technologiemi nebo epidemií covidu, odpovědnost jde primárně za rodiči. Ale i město může situaci pomoci zlepšit.

Pryč je doba poloprázdných parkovišť a betonových plácků, které jsme jako děti přirozeně využívaly ke sportu. Město se zahušťuje, doprava roste. „Jako táta dvou dcer mám obavu vypustit děti „jen tak ven,“ pokud není v blízkosti domu bezpečné hřiště. Je úkolem města, aby hřišť pro trávení aktivního volného času bylo dostatek v každé jeho části,“ vysvětluje Ondřej Müller. Další kapitolou je zázemí pro sportovní kluby. V programu koalice SPOLU proto najdete vybudování jedné nové tělocvičny v příštím volebním období.

Mnoho práce v organizovaném sportu vykonají spolky a sportovní kluby. „Brzy by se nám mohlo stát, že pro své děti nenajdeme sportovní kroužek. Ze zprávy České unie sportu totiž vyplívá, že 40% klubů nemá po covidu dostatek dětí, aby mohly dále vykonávat svou činnost. Další kluby a spolky ohrožuje současný dramatický nárůst cen energií. Tržním řešením je zdražení sportovních kroužků. Chceme ale, aby byl sport jen pro bohaté?“

Jako pravicový člověk nejsem příznivcem dotací. Ale zajištění podmínek pro sportování všech dětí, které mají o sport zájem, bez rozdílu ekonomické síly jejich rodičů, vnímám jako důležitou službu města a věřím, že na tom dokážeme najít společenskou shodu,“ uzavírá Ondřej Müller.

TOP 09 Pardubice

Ondřej Müller kandiduje do zastupitelstva města Pardubic z 8. pozice.  Profesně se zabývá zejména PR a marketingem a pracuje jako krajský manažer TOP 09. S manželkou založil dnes úspěšnou sportovní organizaci, která se zabývá výchovou malých plavců. V politice je jeho hlavním tématem sport a sportování mládeže. Pracuje v Krajském výboru pro sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch. Sportu, zejména triatlonu, se věnuje i ve volném čase. 
Štítky
Osobnosti: Ondřej Müller
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme