22. 6. 2015

Schopnost vybírat daně a přerozdělovat je ve prospěch celé společnosti je základním znakem každé civilizace. Zákon o rozpočtovém určení daní převádí část daňového výnosu do rukou zastupitelů obcí. Ti mají rozhodnout o přerozdělení těchto peněz ve prospěch obce. Co je prospěch obce a kolik zlaťáků chceme naházet do společné kádě, by měly dát vědět jednotlivé politické strany před volbami a pak se tím řídit.

TOP09 se drží zásady, že veřejné peníze patří především do těch potřeb, které nelze zajistit jinak a společné kádě mají být co nejmenší. I silnici nebo železnici je jistě možné postavit ze soukromých peněz a potom vydělávat na mýtě a na lístcích na vlak, stejně jako je možné založit třeba sportovní klub, nebo poskytovat kulturní vyžití a vydělávat na těch, kteří tuto aktivitu ocení finančně. Těžko si ale lze představit, že lze takto vybudovat komunikace řešící dopravní problémy obce, tedy že se sejde parta nadšenců, kteří vyberou peníze od těch, kteří obchvat potřebují, vykoupí nemovitosti a najmou a zaplatí stavební firmu. Právě v těchto případech vidí TOP 09 nezastupitelnou roli veřejné správy, ať už státu nebo obce.

Budování takzvaných obchvatů města jakožto přeložek státních silnic první třídy je s ohledem na rozdělení kompetencí mezi jednotlivé úrovně veřejné správy (odpovídajícímu rozpočtovému určení daní) odpovědností státu, resp. státního Ředitelství silnic a dálnic. Protože však na vybudování těchto nových komunikací mají kromě řidičů ze všech koutů republiky, kteří přes Pardubice projíždějí, eminentní zájem i samotné Pardubice, resp. pardubičtí občané, je přirozené, že právě město Pardubice státu s budováním obchvatů dle svých možností maximálně pomůže. Proto TOP09 podporuje spolupráci města s ŘSD na výkupech pozemků. TOP 09 současně podporuje vynakládání městu svěřených veřejných peněz i na stavbu nových místních komunikací uvnitř města, které pomohou rozložit dopravní zátěž při normálním provozu i nutných uzavírkách.

Libor Slezák

Člen Rady města Pardubic

Předseda komise pro dopravu

Předseda místní organizace TOP09 Pardubice

Štítky
Osobnosti: Libor Slezák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme