12. 6. 2011

Pro TOP 09 jako pravicovou stranu je výše daní z nemovitostí otázka principiální, neboť míru přerozdělování v naší společnosti považujeme za příliš vysokou (a v Pardubicích navíc s ohledem na aktuální výši daně z nemovitostí za jednu z nejvyšších v ČR). Naši členové jsou dlouhodobě přesvědčeni, že oproti současnému stavu se má více prostředků a zodpovědnosti nechat jednotlivci a jeho rodině a méně se má naopak přenechat celé komunitě prostřednictvím pomyslné husitské kádě. Jak víme ze zkušenosti a jak trefně popsal Orwell, některá zvířátka jsou si pak u té kádě rovnější než jiná.

Opravdu zásadní snížení daní aspoň na polovinu letošní hodnoty (což je stále dvojnásobek hodnoty z roku 2008) je dnes bohužel práce pro Don Quijota. Proto pardubičtí zastupitelé TOP 09 alespoň konstruktivně podpořili určitý kompromis na menší snížení daní pro drtivou většinu občanů, bydlící v oblasti centra a velkých sídlišť, kteří v současnosti platí daně nejvyšší. Jak ale dopadlo hlasování o tomto návrhu na poslední schůzi Rady města Pardubic? TOP 09 – pro, ČSSD – pro, Sdružení pro Pardubice – proti, Pardubáci – proti.

ČSSD je nutno připsat k dobru, že dodržela vlastní volební program. Bohužel ale při hlasování jeden radní za ČSSD náhodou chyběl, a tím byl návrh o jeden hlas smeten se stolu.

Argumenty proti snížení daní padaly bezelstně pravdivé. Potřebujeme přece peníze. Řekněte, kde máme ušetřit.

Pravda je, že potřeby města jako každé komunity (a nakonec i většiny jednotlivců) jsou neomezené a nevyčíslitelné. Doufat, že nejdříve město samo začne šetřit a pak teprve snížíme daně, je naivní. Je lepší volit opačnou cestu - snížit daně, a tím donutit město šetřit. Šetřit je možno třeba na nákladech správy města, přebujelé a zbytečně nákladné i kvůli jejímu násobení prostřednictvím městských obvodů. Daňový poplatník také musí vyjít s tím, co si vlastním úsilím vydělá a co mu zbude po odevzdání daní. On si výši daně, na rozdíl od města, zvolit nemůže. Jedině tak, že zvolí takové zastupitele, kteří více krotí touhu přerozdělovat cizí peníze.

Libor Slezák
Předseda MO Pardubice TOP09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme