Jiří Skalický se ve firmě RETIA zajímal o pokračování projektu modernizace „Tří prstů smrti“ i o průzkumné čidlo – radar ReVISOR

16. 7. 2012

Svůj poslanecký den věnoval Jiří Skalický v pondělí 3. července pardubické společnosti RETIA, ve které se po několika měsících zajímal o pokračování projektu tzv. „Tří prstů smrti“. RETIA v březnu představila zástupcům české i zahraničních armád, zástupcům parlamentu i vedení státu funkční vzor tohoto zmodernizovaného protiletadlového raketového komplexu 2K12-KUB - výsledek projektu zadaného českým ministerstvem obrany.

„Dozvěděl jsem se, že modernizovanou verzi odpalovacího zařízení systému představila RETIA  na výstavách i zástupcům několika armád a plánuje i bojové ověření systému - zkušební střelby na Sardinii, což považuji za velmi zajímavé,“ uvedl Jiří Skalický. „S velkým zájmem o modernizovaný systém jsme se setkali v Alžírsku, Rumunsku, na Slovensku i v Maďarsku, bohužel naše aktivity jsou silně brzděny absencí domácí reference.“ přiblížil ředitel společnosti Petr Novák. Česká armáda se, s ohledem na Bílou knihu o obraně a výrazné úspory v rezortu obrany, k využití modernizovaného systému pro zabezpečení ochrany vzdušného prostoru zatím pozitivně nevyjádřila. Technický ředitel Pavel Mužák míní, že český stát by měl udržovat obranyschopnost vzdušného prostoru nejen nadzvukovými letadly a raketami krátkého dosahu: „Jsem rád, že náš projekt ukazuje svoji životaschopnost v zahraničí. I to je signál, že původní negativní stanovisko Bílé knihy o obraně by mělo projít věcnou odbornou diskuzí.“ Takovýto projekt totiž může do budoucna přinést výrazné daňové příjmy našemu státu tím, že bude exportován. „Vysoká užitná hodnota a přijatelná cena musí zaujmout každého zákazníka, který provozuje původní systém. Doufám, že si státní instituce uvědomí, že právě takové sofistikované výrobky si zaslouží výraznou podporu a to zejména referenčním nákupem. Pozice každého výrobce takové techniky je vždy poměřována i jeho úspěšností u domácí armády.“ uvedl za Asociaci obranného průmysl Jiří Hynek.

Zajímal jsem se i o další velmi významnou aktivitu společnosti RETIA, kterou je účast ve veřejné obchodní soutěži na průzkumné čidlo, které má v úmyslu ministerstvo obrany pořídit jako zdroj přesné a rychlé informace o vzdušném prostoru zejména pro řídicí systémy a pro protiletadlový raketový systém RBS-70,“ uvedl Jiří Skalický. RETIA se soutěže účastní se svým výrobkem, radarem ReVISOR. Zavedením takového zdroje dat do výzbroje dojde k výraznému zvýšení bojových výkonů zbraní. Stejně jako v jiných oblastech i zde platí, kdo má rychle k dispozici přesné informace, ten je úspěšný ve své činnosti. Mnohdy je efektivnější investovat do takovýchto zdrojů dat, než do zbraní.

Radar ReVISOR je podle technického ředitele společnosti Pavla Mužáka zkonstruován tak, aby byl schopen detektovat cíle do vzdálenosti 28 kilometrů s rychlostí až jedné otáčky za sekundu. „Umí zachytit i letouny, které se pohybují těsně nad úrovní terénu, kromě toho dokáže dobře detektovat cíle s malou odraznou plochou a to i bezpilotní prostředky," doplnil Mužák. Podle něj by se jednotka PVO s tímto vybavením mohla plnohodnotně zapojit i do mezinárodních operací a to i proto, že RETIA, jako účastník příslušných pracovních skupin NATO, disponuje technologií LLAPI, určenou pro mezinárodní propojení takových jednotek. Pokud by RETIA uspěla, dodala by armádě nejen vlastní průzkumný radar ReVISOR, ale i jeho plnou integraci do systému velení a řízení pozemní protivzdušné obrany RACCOS a modul velení a řízení pro samostatné nasazení s raketovými systémy RBS-70. Tento radar si odbyl svoji mezinárodní premiéru na veletrhu obranných technologií EUROSATORY v Paříži a setkal se s velkým zájmem, jako moderní sofistikovaný výrobek s dobrou ekonomikou jak pořízení, tak i provozu. Jeho zařazení do výzbroje AČR by výrobci poskytlo i tolik potřebnou exportní referenci.

„Těší mě, že právě pardubická RETIA představila další vlastní produkt, který je srovnatelný se světovou špičkou a přeji mu úspěch nejen doma, ale i ve světě,“ uzavírá Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme