Jan Němec: V čele Pardubic by měl být někdo, komu o ně skutečně půjde

22. 9. 2014

Rozhovor s Janem Němcem (externí odkaz) (nové okno), radním a kandidátem na post primátora Pardubic.

Jan Němec (*1971)

Jan Němec (TOP 09) kandiduje již podruhé na post primátora Pardubic. V roce 2010 TOP 09 spolu s dalšími třemi subjekty (Sdružení pro Pardubice, Pardubáci a ČSSD) uzavřela koalici, která ale již delší dobu prakticky nefunguje. TOP 09 na rozdíl od výše zmíněných nezískala pozici náměstka. Jan Němec v současné chvíli zaujímá funkci radního a zastupitele. Je také členem představenstva společnosti East Bohemian Airport, která provozuje pardubické letiště.

Jak byste zhodnotil působení TOP 09 v koalici? Nebyli jste spíše jen do počtu?

V koalici jsme byli nejslabší. V momentně, kdy se koalice vytvářela, nikdo z nás neměl s politikou žádnou zkušenost. Tenkrát jsem skočili na lep tomu, že se tvoří pravicová koalice a že u toho musíme být. Roli v tom zahrál i bývalý primátor Deml, který mě aktivně přesvědčoval, že jediné správné rozhodnutí je vytvořit koalici s SPP a Pardubáky. Důležité bylo tehdy i to, že program Pardubáků byl téměř shodný s tím naším, takže jsme si logicky říkali, že by to mohli být naši partneři. Bohužel, během fungování koalice se ukázalo, že Pardubáci jsou B-tým SPP. Tím jsme se dostali do opozice uvnitř koalice.

Co se vám povedlo i přes tuto pozici prosadit a co naopak ne?

Musím říct, že i přes nejmenší počet zastupitelů jsme se mohli soustředit na menší projekty. Mně osobně se podařilo prosadit společné nákupy energií, audit v Dostihovém spolku nebo podpořit projekt Rekola.

Co říkáte na kritiku Svobodných, kteří zazlívají městu právě podporu projektu Rekola?

Kritika Svobodných by měla smysl v okamžiku, kdyby se zrušil výběr daní, městský rozpočet by se vynuloval a každý by si platil všechno. Dneska město doplácí 143 milionů na veřejnou dopravu, což je částka, která je poměrně významná. Někomu může připadat nefér, protože městskou veřejnou dopravu nevyužívá. Mohl by říct, že je z tohoto pohledu diskriminován. Někdo zase jezdí na kole. V situaci, kdy máme výběr daní, je to od Svobodných populismus.

Ve svém programu hlásáte, že uděláte vše pro výstavbu Severovýchodního obchvatu. Jakým způsobem se TOP 09 angažovala již v tomto volebním období?

V téhle otázce jsme aktivně podporovali výkup pozemků. TOPka má význam z toho důvodu, že se jedná o stranu s celostátním přesahem. Máme své zástupce, jak v Parlamentu, tak v kraji. Touto cestou lze získat podporu pro regionální projekty a to různými způsoby.

Prosazujete zrušení centrálních obvodů a restrukturalizaci těch tzv. venkovských. Vzhledem k výsledkům referenda, kdy se voliči krom MO I vyjádřili pro zachování obvodů, je hlavní motivací ušetření financí?

Rozhodně ano. Nejde ale pouze o peníze, ale i o územní nefunkčnost. Příkladem může být necelistvost MO VII.

Rádi byste zrušili také Rozvojový fond. Co si od toho kroku nejvíce slibujete?

Rozvojový fond vznikl kvůli tomu, aby se mohla postavit ČEZ Aréna a rozhodování o ní nebylo úplně na městě, ale přesunulo se na akciovou společnost. Tohle se nám samozřejmě nelíbí. Dnes jsou některé budovy napsané na město a jiné na Rozvojový fond. Každý se k nim chová s jiným přístupem, to nám připadá nesmyslné. Je to mezičlánek, který něco stojí.

Ve vašem programu tvrdíte, že připravíte projekty v hodnotě 2,175 miliardy. Co konkrétně byste rádi prosadili?

Máme v plánu výstavbu místních komunikací a napojení nových rozvojových ploch. To souvisí například s investory a územním plánem. Taktéž bychom v Pardubicích rádi viděli Park and Ride. Lidé by své auto zanechali na parkovišti u příjezdu do města a do centra se dostali autobusem, který by stavěl pouze na těchto dvou místech. Dále prosazujeme rozšíření tras trolejbusů, inteligentní systém řízení dopravy nebo obnovu vozového parku.

Chcete připravit brownfields pro využití. Jaké jsou vaše plány s areály bývalé Tesly?

Konkrétně v otázce bývalé Tesly jsem absolvoval jednání s investory. Zde se ideálně jeví projekt, který bude mít vazbu na nemocnici a zvládne ho běžný dopravní provoz. Dalo by se počítat i se zachováním některých budov.

Jaká je Vaše největší ambice pro další volební období?

Pro mě by bylo největší ambicí „nakopnout” Pardubice dopředu. V čele Pardubic by měl být někdo, kdo nebude koukat pouze na sebe, ale komu o ně skutečně půjde.

Šarlota Šudrychová, šéfredaktor portálu Pardubice podle vás

http://www.pardubicepodlevas.cz/co-hybe-pardubicemi/jan-nemec-v-cele-pardubic-by-mel-byt-nekdo-komu-o-ne-skutecne-pujde

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme