Jan Němec se stal předsedou Dostihového spolku

Závodiště láká veřejnost na prohlídky

11. 3. 2011

Kromě členství v představenstvu EBA a v komisi pro cestovní ruch pardubického magistrátu je pardubický zastupitel a radní za TOP 09 Jan Němec novým předsedou Dostihového spolku, a .s. Zeptali jsme se ho:

Jaký byl Váš první krok po nástupu do nové funkce?

„Na prvním zasedání dostihového spolku jsem představil úkoly nutné k jeho stabilizaci.  Zadali jsme účetní a personální audit, který bude hotový do konce června letošního roku, a připravujeme finanční plán.“

Co očekáváte od auditu?

„Očekávám, že nám řekne, v jakém stavu hospodaření dostihového spolku skutečně je. Už víme, že společnost potřebuje lepší vedení a řízení a že má mezery v oblasti marketingu a komunikace.  Na tom jsme už začali pracovat.“

Zprávy o spolku byly donedávna velmi bouřlivé. Už se situace uklidnila a máte kolem sebe schopné lidi?

„Předsednictvo a dozorčí rada jsou nové, stávající ředitel dostal důvěru. On totiž mediální obraz je často horší, než je ten skutečný. Bohužel, pravdou je, že politici používali dostihový spolek jako kolbiště, kde si navzájem vyřizovali své účty. Hádali se o stav účetnictví, na půdu spolku přenášeli spory, které měli mimo něj, dokazovali si, kdo má větší sílu a vliv. To teď skončilo. Byla vyhotovena finanční analýza, která zjistila spoustu chyb zejména v oblasti účetnictví.“

Jak zapojíte akcionáře?

„Valnou hromadu připravujeme na červen, členům předložíme hospodářský výsledek společnosti a měli by schválit kooptaci současných členů představenstva a dozorčí rady. Budeme také prezentovat další plán rozvoje dostihového spolku.“

Dostihové závodiště se více otevírá veřejnosti. Druhého března jste uspořádali první z akcí letošního roku. Povedla se? Jak takový „Otevřený den“ na závodišti vypadá?

„Klademe důraz na to, že se jedná o přírodní areál spojený se zvířaty. Nabídneme městským obyvatelům alternativu tzv. country turistiku. Naší cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi a obyvatelé Pardubic, kteří mohou na závodiště chodit jako do parku.

Pořádáme prohlídky závodiště s průvodcem pravidelně dvakrát týdne, ve středu od 16 a v neděli od 10 hodin. Návštěvníky vodíme na zajímavá místa.

Součástí prohlídky je i zastávka u sochy sedminásobného vítěze Velké pardubické Josefa Váni či u repliky překážky, která v roce 1932 ukončila život kapitána Rudolfa Poplera. Ukazujeme pomník tragicky zahynulým plochodrážním závodníkům a Taxisův příkop, kam dnes lidé neměli přístup. Průvodce turistům vypráví zajímavosti z historie Velké pardubické a závodiště a seznamuje je s příběhy slavných koní a jezdců.

V březnu bude vstup na prohlídky zdarma, později by vstupné pro dospělého mělo být 50 korun a pro školáky 30 korun. Ve všední dny půjdou pro nejméně desetičlenné skupiny objednat zvláštní prohlídky. Podle zájmu prohlídky eventuelně rozšíříme.

Připravíme také program pro školy. Dětem přiblížíme základní péči o koně: jak se s ním zachází, jak vypadá postroj a z čeho se skládá. Zkrátka, aby městské děti věděly o koních, které mají tady v Pardubicích takříkajíc „u nosu“, víc.

Samozřejmě stojíme i o větší pozornost médií, o více návštěvníků nejen na Hlavní dostih a Velkou Pardubickou, ale i na ostatní dostihové dny. Vedle Velké pardubické a jiných dostihů je nejvýznamnější akcí na závodišti zářijová mezinárodní výstava koní Koně v akci. Loni ji navštívilo asi 20 tisíc lidí.

Rozšiřujeme spolupráci s pardubickým magistrátem a samozřejmě s Pardubickým krajem jako druhým největším sponzorem. Navazujeme spolupráci s letištěm, a připravujeme incomingový program pro turisty.“