28. 3. 2023

Narozen 28.10. (= dvacátéhoosmého října) 1966 ve Vysokém Mýtě

-1967 přestěhování do Pardubic

 

Vzdělání

- Základní škola s rozšířenou výukou cizích jazyků Pardubice

- Gymnázium Pardubice Dašická

- ČVUT Praha Fsv Konstrukce a dopravní stavby, specializace Dopravní inženýrství

 

Postgraduální vzdělání

-Znalecká škola Hradec Králové

- VŠE Praha, Institut oceňování majetku, čtyř semestrové studium

- systém celoživotního vzdělávání soudních znalců (VŠE Praha, MU Brno, ADOL,..)

 

Rodinné poměry

Jsem podruhé ženatý (Mgr. Šárka Psotková, 1969). Vychoval jsem tři děti, dvě dcery (Adéla a Josefína) a vyženěného syna (Jan). Všechny tři děti studují prestižní vysoké školy (Masarykova Univerzita Brno, Karlova Univerzita Praha, ČVUT Praha/ Tecnológico de Monterrey Mexiko). Hodně cestujeme po ne úplně standardních destinacích, hodně lyžujeme.

 

Pracovní kariéra

Po absolutoriu vysoké školy (1991) jsem využil příležitostí mimořádné doby spojené se změnou režimu a věnoval se samostatně výdělečné činnosti. Již v této době jsem založil, spoluzaložil, či nabyl firmy, které mne provázejí do současnosti.

Chci zdůraznit, že nikdy v průběhu těchto 27 – mi let žádná z firem nezbankrotovala a že ani já, ani mnou spravované firmy nezanechaly žádné dluhy. A to ani v době (1990 – pád IPB), ani směrem k subjektům (Banka Bohemia, záložny, státní podniky…), kde to bylo standardem i u výrazně silnějších a dnes mnohdy miliardově etablovaných subjektů na trhu.

Krom známých pardubických firem se kterými je mé jméno spojeno, jsem spoluzaložil (z těch významnějších) firmu výrobního charakteru, která vybudovala továrnu na výrobu solárních kolektorů ve Vrbně pod Pradědem, nebo firmu původně obchodující s cennými papíry, která se postupem doby stala hegemonem na poli výroby trvanlivých potravin.

V téměř rodných Pardubicích poskytuji bydlení více než stovce rodin, přestavěl jsem brownfield po VÚFB v Rosicích na vzkvétající sídliště o 19 bytech v rodinných domech, řadových domech a vícebytovém domě se zahradami. 

Za největší životní úspěch považuji opravdové ukončení reliktu socialismu, hluboce ztrátového regulovaného nájemného v bytech. Cíle, který nám všem dnes připadá tak samozřejmý jako dýchání (je normální, že užívám li cizí majetek, musím se s ním na tom oboustranně dobrovolně dohodnou) dosáhlo cca deset lidí. Tito lidé vynaložili nezměrné síly, finanční prostředky, byli přes deset let okopáváni výkonnou i soudní mocí. A oni vydrželi, vyhráli, vpravdě pro nás, pro všechny. A já jsem jeden z nich.

Filantropickou činnost, dlouhodobou podporu kultury symbolizuje aktuálně nejdéle v republice fungující hudební klub, Žlutý pes. Tento klub jsem od počátku vymyslel a realizoval, 26 let ho jako dlouhodobě ztrátový udržuji v chodu. Podporuji tradiční pardubický sport a sport tělesně postižených.

Aktuálně pracuji jako znalec, oceňuji zejména nemovitosti a podniky, mám zpracováno přes 1000 posudků, což mne opravňuje k tvrzení, že jsem dobře informován o stavu části národního hospodářství.

Angažovanost

Po zralé úvaze jsem vstoupil do TOP 09 (2014) zejména z důvodu snahy o prosazení zdravého rozumu v celostátní politice s důrazem na skutečné občanské svobody, osobní zodpovědnost každého jednotlivého občana a zamezení rozpínání státu do oblastí kde to není žádoucí, natož nutné.

Jan Jošt

Štítky
Osobnosti: Jan Jošt
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme