× Pohněme s tím. Společně!

Co se spalovnou nebezpečných odpadů ?

17. 9. 2014

Mediální klid kolem spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví vyčkávající jen pár set metrů od obytné zástavby v Pardubicích, Srnojedech a Rybitví by mohl budit zdání, že problém je zažehnán. Není.

Zastupitelstvo města Pardubic zvolené v letech 2006 – 2010 si problém ani neuvědomilo, město Pardubice dokonce vydalo souhlasné stanovisko, a to ve výkonu státní správy bez projednání v zastupitelstvu.

TOP 09 měla zabránění vzniku spalovny ve volebním programu ve volbách 2010. Získali jsme i spojence u ostatních politických stran. Po získání 50.000 podpisů proti spalovně to ani nebyl takový problém. V tomto volebním období vznikla i pracovní skupina pod vedením náměstka Brendla z Pardubáků. Vše bylo na dobré cestě až do doby, než jsme v pracovní skupině dospěli k názoru, že jediné čestné a spravedlivé řešení je pozemek i s vrakem spalovny odkoupit a vložit do majetku obcemi vlastněné společnosti Vodovody a kanalizace. Ta provozuje v sousedství čistírnu odpadních vod a jistě by s pozemkem účelně a ve prospěch občanů dotčených obcí naložila.

Náměstek Brendl přislíbil všem členům pracovní skupiny podporu do té doby, než dostal přes prsty od zbylých koaličních partnerů na radnici (ČSSD a Sdružení pro Pardubice). Stejně se k problému postavil pardubický hejtman Netolický, který nehodlá sanovat z veřejných peněz problémy soukromé firmy AVE. Sluší se připomenout, že právě s krajskými politiky se firma AVE před lety hladce dohodla. Zvláště s těmi, kteří nebydlí blízko Pardubic.

TOP 09 je přesvědčena, že v první řadě jde o problémy daňových poplatníků žijících v dotčeném regionu a že neznáme lepší využití veřejných peněz než na zlepšení kvality společného statku, jakým čistota ovzduší na Pardubicku bezesporu je. Zvláště uvážíme-li, že jde pravděpodobně o peníze srovnatelné s ročními náklady na aparát možná jen jednoho z mnoha zbytečných městských obvodů v Pardubicích.

Máme oprávněnou obavu, že pokud firma AVE prokáže, že splnila všechny zákonné náležitosti, nebude možno jí v právním státě zákonnými prostředky v její aktivitě zabránit. Jde pro AVE o velké peníze, protože tržby za likvidaci nebezpečného odpadu se zvyšují úměrně s tím, jak občané stále více dbají na životní prostředí, kde žijí.

Libor Slezák, předseda místní organizace TOP 09 Pardubice

Volby: