Jiří Skalický: Lázně Bohdaneč se zaměřují i na klienty ze zahraničí

20. 3. 2013

Svůj další poslanecký den věnoval poslanec Jiří Skalický návštěvě Léčebných lázní Bohdaneč, kterými jej provedl ředitel Rudolf Bubla. Seznámil jej s ekonomickou situací lázní a lázeňství obecně a společně navštívili pavilony. Většina jich je modernizovaných. Jeden z nich, památkově chráněný Gočárův pavilon, do budoucna čeká rekonstrukce za nejméně 150 milionů korun. „Je to unikátní stavba, jejíž opravou by lázně získaly další přidanou hodnotu,“ říká Jiří Skalický.

Všechny lázně v České republice se v současné době potýkají s úbytkem klientů. Po té, co loni začala platit nová pravidla pro úhrady lázeňských pobytů ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, která jsou dána zredukovaným indikačním seznamem, snížil se dramaticky počet návrhů na lázeňskou péči od pojišťoven. „Jen v našich v lázních Bohdaneč o více než 45 %, vyjádřeno počtem došlých návrhů na lázeňskou péči,“ uvedl ředitel Rudolf Bubla. Podle jeho výpočtu šlo do lázeňství od roku 1996 průměrně kolem 3 – 3,2 miliardy korun. V roce 2012 už to bylo jen 2,6 miliardy.

Ministerstvo zdravotnictví odůvodnilo své kroky úsporami i zohledněním nových medicínských postupů. Opatření platí pod 1. října 2012 a jejich podstatou je zkrácení doby hrazené lázeňské léčby z 28 na 21 dní a opakovatelnost pobytů v lázních u řady léčených diagnóz, hrazených z pojištění. Významně, na tři měsíce, se zkrátil časový interval, kdy mohou klienti nastoupit na lázeňskou léčbu po provedené operaci, například po náhradě kyčelního kloubu.

„Vyrovnat propad, který způsobila nová vyhláška, bezprostředně nejde. Stejně jako jiné lázně i my reagujeme a snažíme se získat nové klienty, kteří si pobyt platí ze svého. Jenže rychlost úbytku klientů je tak velká, že neexistuje obchodní model jak výpadek ve stejné rychlosti nahradit,“ vysvětluje ředitel Bubla. Navíc lidé, kteří si pobyt v lázních sami zaplatí, tento propad nevyrovnají. Přijíždějí na mnohem kratší dobu, než jsou takzvané „křížkové lázně“. Vedení lázní se proto zaměřuje i na klienty ze zahraničí, například ze zemí bývalého Sovětského svazu a arabského poloostrova. „Pan ředitel Bubla je připraven spolupracovat s vedením pardubického letiště, kam létá hodně turistů z Ruska. Osobně jsem připraven z pozice předsedy představenstva EBA pomoci oslovit tuto zahraniční klientelu a také otevřít cestu k jednání s obchodními rady ambasád jak ruské federace, tak i arabských zemí. Pro klientelu z arabských zemí je české lázeňství velmi zajímavou oblastí,“ uzavírá poslanec Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá, komunikace s veřejností

Galerie