Poslanec Václav Cempírek se setkal s profesorem Zdeňkem Sejčkem

4. 9. 2012

Poslanec Václav Cempírek se 25. 8. 2012 setkal v významnou osobností východočeského regionu, středoškolským profesorem Zdeňkem Sejčkem, historikem umění, malířství a grafiky. Pan profesor žije v Ronově nad Doubravou, kde se podílí na vydávání místního časopisu Městečko na dlani. Je členem Sdružení českých výtvarných teoretiků a kritiků. Jako akademický malíř se samostatně věnuje malbě, kresbě a grafice.

V r. 1947, při přípravě výstavy k 100. výročí narození malíře a krajana Antonína Chittussiho, se seznámil s Vojslavou Pruchovou, setrou malíře Jindřicha Pruchy, který tragicky zahynul v prvních týdnech 1. světové války. Vzniklo tak dlouholeté přátelství a dlouhodobá plodná spolupráce, která vyústila ve vydání rozsáhlé monografie s názvem Jindřich Prucha: Kresby, kterou v r. 2004 vydala Národní galerie v Praze. Dalšímu malíři z kraje pod Železnými horami Antonínu Chittussimu věnoval své dílo Mladý Chittussi: Monografická studie o mládí a rané tvorbě umělce, 1965. Jeho publicistická činnost je spjata s časopisem Umění a řemesla, kde průběžně uveřejňuje statě o historii umění v čáslavském regionu. Jako spoluautor se též podílel na vlastivědných publikacích o kraji pod Železnými horami (Almanach Ronova nad Doubravou, 1998 a Tam, kde teče Doubravka, 1998).

Autor má připravenou v rukopise další knihu s působivým názvem „Myšlenky v čase“, kterou ještě z velké části sestavoval s Vojslavou Pruchovou, sestrou malíře Jindřicha Pruchy. Uvedené dílo předkládá postřehy z dopisů Vojslavy Pruchové s významnými osobnostmi, záznamy ze společných rozhovorů a další vyprávění, jež mají vztah k Železným horám, tamním lidem, přírodě a k dílu bratra Jindřicha.

Pan profesor požádal pana poslance o pomoc při hledání finančních prostředků potřebných pro vydání uvedené knihy. Pan poslanec si úkol vzal za svůj, protože je přesvědčen, že kniha významně podpoří ještě lépe poznat nedávnou historii Pardubického kraje spojenou s malíři krajináři, kteří si Železné hory a Vysočinu v okolí Hlinska velmi oblíbili.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme