Koalice STAN a TOP 09 má stejné ideové myšlenky, říká Josef Sellák

22. 8. 2022

Když na jaře letošního roku došlo k rozhodnutí, že chrudimská místní organizace TOP 09 nebude pokračovat v uskupení Chrudimáci v nadcházejících komunálních volbách, nabízela se možnost, že bude kandidovat sama, nebo vstoupí do nějaké jiné smysluplné koalice. 
Důvodem mělo být hlavně netříštění sil na politickém kolbišti. V tento moment se podle lídra TOP 09v Chrudimi Josefa Selláka objevila na scéně zcela nečekaná možnost vytvořit společný volební projekt s Erikem Jahnickým. 

„Společně jsme si názorově i lidsky velmi rychle sedli. Jinak STAN i TOP 09 vycházejí v mnohém ze stejných ideových východisek. 
Jedná se o proevropské politické subjekty, kde základní hodnotou je svobodný člověk a občanská společnost. V ekonomické oblasti prosazují vyrovnané hospodaření s veřejnými prostředky a v oblasti administrativy se snaží potírat zbytečnou byrokracii. Takže takto vznikla koalice STAN a TOP09, se kterou se budeme v zářijových komunálních volbách ucházet o hlasy našich spoluobčanů,“ říká Josef Sellák. 
Pro oba lídry se jedná o novou výzvu, které předcházelo ukončení spolupráce se subjekty z minulosti. Erik Jahnický se rozhodl odejít z ODS a TOP 09 vystoupila z uskupení Chrudimáci, což byla Koalice Svobodných, TOP 09 a nezávislých kandidátů. 
„Toto naše uskupení vzniklo před komunálními volbami v roce 2018 a díky hlasu voličů se stalo třetím nejúspěšnějším politickým subjektem v Chrudimi. Se čtyřmi mandáty vstoupilo do městského zastupitelstva a po povolebním vyjednávání zasedlo také do radniční koalice. Na základě toho se lídr Chrudimáků Petr Lichtenberg stal 1. místostarostou města. Z tohoto pohledu tedy musím konstatovat, že projekt Chrudimáků byl určitě projektem úspěšným. 
Bohužel během tohoto volebního období došlo mezi členy TOP 09 a Petrem Lichtenbergem ze strany Svobodných k řadě diskusí, ze kterých vyplynulo naprosto odlišné vnímání současného světa kolem nás,“ vysvětluje Josef Sellák s tím, že názorové rozdíly jsou například v pohledu na postavení Českérepubliky v Evropské unii nebo na otázky spojené s agresí Ruska na Ukrajinu. Podle lídra TOP 09 je názorová neshoda na zásadní politické otázky hlubší a proto nelze dále ve výše zmiňované koalici pokračovat. Druhým faktem, který podle Josefa Selláka rozhodl o nepokračovaní TOP 09 v projektu Chrudimáci, byla nespokojenost některých členů s prací Petra Lichtenberga v pozici 1. místostarostyměsta. 
„Zdálo se nám, že mu po celé funkční období chyběl jistý větší vhled do jemu svěřené problematiky spolu s potřebným elánem či tahem na branku řečeno sportovní terminologií. A právě tento elán, erudici a manažerské schopnosti nyní vidíme u Erika Jahnického, který je v naší Koalici STAN a TOP09 lídrem a kandidátem na starostu města. Poslední, co bych zmínil k projektu Chrudimáci, je ta skutečnost, že nás jako TOP 09 na Petra Lichtenberga docela mrzí, že ačkoliv bylo na našem posledním jednání ústně domluveno, že naším odchodem projekt Chrudimáci definitivně končí, tak pod tímto názvem půjde Petr Lichtenberg do nadcházejících voleb,“ říká dále lídr TOP 09. 
Koaliční projekt STAN a TOP 09 si dává jako hlavní cíl zodpovědné hospodaření města. Rozpočtová odpovědnost totiž podle obou představitelů nové koalice patří již od založení strany k jejím hlavním programovým pilířům. Snaha bude sestavit vyrovnaný rozpočet a investovat veřejné peníze pouze do smysluplných projektů. „Uvědomujeme si, že nyní žijeme v nesmírně náročné době, kdy nedokážeme odhadnout, jak se bude situace kolem inflace či zvyšování cen energií dále vyvíjet, takže nechceme zde dávat nějaké nepřiměřené sliby. Ale co zde slíbit nyní můžeme, tak je to, že budeme pracovat usilovně a čestně k prospěchu našeho krásného města a jeho občanů. Dále se budeme snažit, aby naše politická argumentace, jakož i realizace naší politiky vycházela z předpokladu, že politický konkurent není nepřítel, ale partner, kterému jde také o blaho našeho města. Budeme tedy rozhodně dbát na slušnost v politických diskusích a na respekt k jinému názoru, spolu s otevřeností,“ doplňuje Josef Sellák s tím, že k prioritám patří lepší parkování ve městě, zdravější město pro sport a volnočasové aktivity napříč generacemi, hezčí Chrudim a podpora smělé architektury a čistého města, bezpečné město, oživení podnikání, lepší financování města, lepší dostupnosti školek a škol v Chrudimi, podpora seniorů a důstojné stáří a v neposlední řadě podpora kultury a dostupnost zdravotnictví. „Do voleb jdu tedy s chutí přiložit ruku k dílu, aby naše Chrudim vzkvétala a plně využila svého doposud ne vždy plně využitého potenciálu. Jinak naše nově vzniklá koalice není jen o Erikovi Jahnickém nebo o mě, ale skládá se z lidí ze všech možných oblastí života, kterým není naše město lhostejné,“ dodal Josef Selllák.

Náš region Chrudimsko

Štítky
Osobnosti: Josef Sellák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme