Hlinsko: Řeč o městských penězích i příjemné setkání v Domově seniorů

9. 8. 2012

Téměř 17 milionů korun očekává starostka Hlinska Magda Křivanová do městské pokladny od příštího roku, a to díky nově schválenému zákonu o rozpočtovém určení daní z dílny TOP 09 a Starostové. „Těšíme se na to, že zaplatíme dluhy, a nejvíce peněz bude směřovat do opravy komunikací a chodníků,“ uvádí starostka. Město na peníze dlouho čekalo a nejrůznější „dotační“ peníze většinou směřovaly na velké projekty.

Poslanec Jiří Skalický se při svém poslaneckém dni také zajímal o zdravotní a sociální služby ve městě. „V Hlinsku máme výjezdové středisko zdravotnické záchranné služby a jako jediní jsme si vybojovali zachování pohotovostní služby ve městě,“ pochvaluje starostka. Trápí ji však oblast školství. V minulosti byla ve městě zrušena tři učiliště, a tak technické obory, kterých je dnes všude poskrovnu, dostaly i zde „na frak.“

V oblasti sociálních služeb jsou zde právem pyšni na Domov seniorů Drachtinka. Je to pobytové zařízení sociálních služeb zřízené městem a nazvané podle říčky, která zde protéká. V domově poskytují celoroční ubytování, stravování, zdravotní, ošetřovatelskou a sociální péči. Moderní bezbariérová budova slouží klientům už deset let a péče o seniory se zde neustále rozvíjí. Nově je zde vybudován hospicový pokoj. „Mohou tak zde zajistit kvalitní zázemí pro těžce nemocné klienty v terminálním stadiu a pro jejich blízké, pokoj je plně vybaven pro poskytování této péče,“ vysvětluje Jiří Skalický a pokračuje: „Klient na sklonku života tak není odloučen od své rodiny, která může trávit čas u něj a přitom je mu ze strany personálu poskytnuta veškerá odborná péče.“ Zájem je i o Klub Inka, zřízený pro obyvatele Domova, kteří trpí demencí. Tuto službu v blízkém okolí nikdo neposkytuje a jinde se na umístění dlouho čeká. „Klienti, kteří onemocní demencí, tak mohou zůstat tam, kde se již úspěšně adaptovali a navázali přátelství a také co nejblíže svým rodinným příslušníkům,“ uvedl ředitel domova Marek Bíško.

„Loni jsme zde otevřeli bezbariérovou zahradu, na kterou kromě města přispělo mnoho firem z regionu, zaměstnanci, klienti i široká veřejnost účastí na benefičních akcích,“ vysvětluje starostka Magda Křivanová. Pěstitelská část zahrady má rehabilitační rozměr. „Líbí se mi nápad s vyvýšenými záhonky, které umožňují špatně pohyblivým seniorům i seniorům na vozíku rostlinky opečovat,“ říká Jiří Skalický.  Marek Bíško má v plánu zahradu v budoucnu rozšířit ještě o víceúčelový park (fit park) se speciálními cvičebními přístroji pro seniory i pro veřejnost.

Klienti však pouze jednostranně nepřijímají pomoc, ale také přispívají k rozvoji domova. Stali se sami objekty připravovaného charitativního kalendáře na rok 2013 s tématem Hodnoty času, v němž se na dobových fotografiích vracejí do 30. a 40. let minulého století. Autenticky tak vzpomínají na dobu svého mládí. „Charitativní kalendář přijalo pod svá křídla šest tradičních firem z hlineckého regionu, jejichž značky přežily několik režimů a dál se mění a rozvíjí. I pro ně je čas hodnotou, která jim dává punc rodinného stříbra,“ říká ředitel. Na omezeném prostoru 12 listů kalendáře tvůrci nekomerčním způsobem propojují moudrost a zkušenost stáří s tradicí značek. Po slavnostním křtu kalendáře letos na podzim se může obrázky potěšit i veřejnost a uvidí např. nádhernou fotografii stařenky se starým vysavačem Eta, starších manželů s konvemi mléka na pojízdném trakaři, seniorů se starou hasičskou stříkačkou a další a další lidi i nápady. „Pro všechny to byl úžasný zážitek, navíc jsme jejich focení fotili, jako když se dělá „film o filmu“. Tyto fotky budou zdobit prostory našeho domova,“ uzavírá ředitel Marek Bíško.  „Senioři se ve vzpomínkách často a rádi vracejí do doby svého dětství a mládí. A nápad s fotografováním s dobovými přístroji a předměty i v dobovém oblečen, jež je přesouvá v prostoru a v čase, je velmi netradiční „terapií“, která ovlivňuje hlavně jejich psychiku,“ uvedl Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme