Poslanecké zápisky z cest - Pardubicko

13. 12. 2022

Návštěva Opatovické elektrárny:

Opatovická elektrárna, podle mé dcery továrna na mraky.  Vlastně je to skoro pravda, z komínu tady díky stále modernějším technologiím a přísnějším limitům utíká prakticky jen pára. Společnost Opatovické Elektrárny, a.s. jsme navštívili včera s poslanci SPOLU z Pardubického i Královéhradeckého kraje - je to totiž velmi důležitá společnost pro celý region.

Vyrábí se zde hlavně teplo, celkem pro 63 tisíc domácností z Pardubic, Hradce i Chrudimi, a elektřina. Synergie výroby tepla a elektřiny mě nadchla, přináší velkou efektivitu výroby, je to mnohem úspornější, než kdyby to byla jen teplárna nebo jen elektrárna. Společnost se ale musí připravovat na konec spalování uhlí plánovaný na rok 2030. Řešením je přechod na plyn, biomasu, solární technologie a hlavně spalování komunálního odpadu. 

Zařízení pro energetické využití odpadů (možná znáte jako zkratku ZEVO) by mělo být zprovozněno v roce 2028 a vyřeší odpadovou problematiku obcí v celém východočeském regionu. Nezapomínejme, že se blíží konec skládkování odpadu a poplatky za ukládání dramaticky vzrostou. 

V „Hradubicích“ se daří modernizovat, tak doufám, že si i další regiony vedou takhle dobře. 

Elektrárna Opatovice

 

Zahájení koncertu na UPCE:

Těší mě, že jsem mohl s rektorem Univerzity Pardubice Liborem Čapkem zahájit Koncert za svobodu a demokracii 

Řekl jsem k tomu i pár slov a byl jsem rád, že jsem mohl poděkovat všem místním pardubickým patriotům, na kterých celá akce stála. Hrála naše Komorní filharmonie Pardubice, jako solisté se představili houslisté Markéta a Leoš Čepičtí - naše koncertní mistryně a profesor pražské HAMU // Hudební a taneční fakulta AMU. Zazněla i velmi povedená premiéra skladby Martina Kudrny, jak jinak než muzikanta z Pardubic 

Díky všem za krásnou spolupráci a připomenutí výročí let 1939 a 1989.

Zahájení koncertu na UPCE

 

Zahájení výstavby SV obchvatu Pardubic:

V Pardubicích jsem vlastně od svých 15 let a obchvat je takový politický evergreen 

Doteď byl ale často spíš teoretický, víc se o něm mluvilo, než kolik se ho skutečně postavilo. Mám radost, že ministr Martin Kupka tohle prolomil, navázal na předchozí záměry a přípravy a konečně se stavbou obchvatu v úseku Trnová-Fáblovka-Dubina pohnul. A to dokonce tak, že by se mělo začít stavět ještě letos.

Pardubice mají skvělou polohu, ze které mohou těžit. To ale jenom v případě, že bude právě obchvat, ale třeba taky funkční železniční koridor. 

S lepším dopravním propojením samozřejmě souvisí lepší podmínky pro firmy, s tím lepší práce a s tím více peněz pro lidi. Už aby bylo hotovo, centru města se podstatně uleví Díky všem, co pro výstavbu mnoho udělali - i všem, kteří ji neblokovali 

Pavel Svoboda

Štítky
Osobnosti: Pavel Svoboda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme