Poslanecké zápisky z cest - Orlickoústecko

2. 5. 2023

Víte, že Česká republika je největším dovozcem letadel do USA? Je to tak, české malé letectví má kredit nejen ve Spojených státech, ale po celém světě.

Je to výsledek práce třeba firmy Orličan z Ústí nad Orlicí a jejích 60 zaměstnanců, kam jsme se včera vydali s kolegy poslanci v rámci našich pravidelných – a moc milých – cest po Pardubickém kraji. V Ústí nad Orlicí firma vyrábí větroně pod německou licencí, ale vyvinuli také vlastní lehké motorové letadlo M-8-EAGLE.

poslanci v Orličanu

A u toho nechtějí skončit, pan ředitel Václav Bervid, který firmu pomohl v roce 2014 zachránit, má velké plány do budoucna. Už nyní společnost vyrobí na 40 kusů letadel ročně a prodala by i více, jen nemá dostatečné výrobní prostory k dalšímu růstu. To je velká škoda a věřím, že ve spolupráci s městem a starostou Petrem Hájkem se to podaří. Českým firmám, které jsou úspěšné ve světě, bychom měli v růstu pomáhat.

Ne, fakt jsem si nejel vybrat novou vířivku Společně s kolegou Karel Haas jsme se ve společnosti USSPA přesvědčili, že jsou v Česku firmy, které mají svoje know-how a fakt to nejsou jen montovny. Tím větší radost mi dělá, když jsou takové firmy od nás z Pardubického kraje.

Poslanci v USSPA

Tahle úspěšná rodinná firma z Dolní Dobrouče vyrobí na tisíc vířivek a swimspa ročně. Má vlastní vývoj, vlastní designové oddělení, udává trendy a inspiruje výrobce po celém světě Jasně, někdo by mohl říct „dyť je to jen bazén“, ale je za tím hodně práce. Tahle česká firma navíc patří mezi tři největší výrobce v Evropě a opravdu se sluší dát klobouk dolů před paní ředitelkou Kateřinou Kadlecovou a její rodinou.

Není zvykem, aby česká firma nakupovala suroviny, materiál a komponenty v USA a tu obrovskou přidanou hodnotu dala výrobkům ona sama. Navíc v nich nenajdete ani jednu součástku z Číny. Dobrá práce!

Pavel Svoboda v USSPA

Nový dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí je pecka. Bezbariérová moderní stavba za 86 milionů vyrostla na brownfieldu textilního podniku Perla, a funguje tak skvěle, že už teď je plně vytížená. V srdci budovy je tělocvična s horolezeckou stěnou, kolem nespočet učeben, z nichž ta nejzajímavější se nachází přímo na zelené střeše objektu. Oceňuji i zapojení umění v okolním veřejném prostranství, kde jsou plastiky otevřených dlaní, které vybízí nejen k posezení, ale hlavně k tvořivosti.

Do Ústí jsme jeli s kolegy poslanci v rámci našich pravidelných cest po Pardubickém kraji, kdy chceme vědět, jak se lidem daří a co je trápí. Tady byla řeč právě o tom, jak mohou děti trávit čas po škole.

poslanci před domovem mládeže v UO

Jako táta dvou dcer vím, že umí být složité najít kvalitní volnočasové aktivity pro děti. Ve větších městech jsou kroužky často plné, v menších zase hůř dostupné. Z Ústí nad Orlicí by si leckterá města mohla vzít příklad.

Ono se těch 86 milionů zdá sice hodně, ale když se na ně podíváme jako na investici do stovek až tisícovek dětí, jsem si jistý, že se nám vrátí v budoucnu. Jen tak dál.

Pavel Svoboda

Osobnosti: Pavel Svoboda