Poslanecké zápisky z cest - Hlinecko

24. 5. 2023

Drachtinka

Je spousta lidí, kteří odvádí skvělou práci pro ostatní a není na ně tolik vidět – což je škoda. Rád bych vás tady proto seznámil s paní ředitelkou Miroslavou Kábelovou, která vede Domov pro seniory Drachtinka. V něm poskytují mimořádně kvalitní pobytovou službu pro seniory a svým empatickým a velmi lidským přístupem se jim daří vytvářet takřka domácí prostředí. Klienti zde mají k dispozici kuchyňky, společenskou místnost s klavírem a dokonce i kapli.
Za tím vším je neuvěřitelný kus práce paní ředitelky a všech zaměstnanců. Těch má zatím domov dostatek, ale paní ředitelka přiznává, že najít kvalitní personál je rok od roku složitější.
Na Hlinecko jsme se vypravili s kolegy poslanci v rámci našich pravidelných cest po kraji, takže nás samozřejmě zajímalo hlavně to, s čím můžeme pomoci.
Dozvěděli jsme se, že velmi nepříjemný a smutný problém, který musí podobná zařízení řešit, je nedostatek koronerů v Pardubickém kraji. Záchranáři pochopitelně mají priority a nejdříve jedou tam, kde mohou pomoci a život zachránit. Ovšem konstatovat smrt a ohledat zemřelého je také nutno udělat bez velkého odkladu, a to z mnoha důvodů. Patří to k životu a ani před tím nemůžeme zavírat oči.
Betlém Hlinsko

Betlém Hlinsko

Památkovou rezervací Betlém Hlinsko nás provedla paní ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová. Je skvělé, že se podařilo zachránit kus historie, místo žije a dále se v něm udržují řemesla a tradice. Prohlédli jsme si dílnu mistra houslaře pana Krampery, nebo tkalcovskou dílnu pana Josefa Fidlera, který vyrábí legendární žinylku. Muzeum Vysočina, pod které patří i Veselý kopec, navštíví každý rok na 70 tis návštěvníků. Důležitým tématem pro muzeum je potřeba nových prostor pro depozitář sbírek muzea. 

Ondřej Müller, krajský manažer

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme