Výstavba odbavovacího terminálu na letišti v Pardubicích konečně začala

1. 6. 2016

Poslední květnový den poklepali akcionáři společnosti East Bohemian Airport a.s. (EBA), tedy město Pardubice a Pardubický kraj, a také dodavatelé stavby na základní kámen nové odbavovací haly na pardubickém letišti. Po mnohaletém odkládání výstavby moderního terminálu se snad blýská na lepší časy. Nová hala by tu měla stát za 18 měsíců. 

"Konečně jsme se dočkali. Jsem rád, že po tolika letech zdržení byl dotažen projekt, o který jsme začali usilovat už před patnácti lety. Domnívám se, že průtahy to byly zbytečné. Teď už to vidím optimističtěji," prohlásil Jiří Skalický, někdejší předseda představenstva společnosti EBA. Dnes je poslancem, přesto dění na pardubickém letišti bedlivě sleduje. "Bohužel se letiště musí potýkat s poklesem cestujících. Všichni ale doufáme, že s novým a moderním terminálem se  letecké společnosti do Pardubic vrátí a že vedení společnosti dokáže přilákat i společnosti nové."

Zhotovitele stavby terminálu vybrala EBA ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo 12 firem. Většina nabídek nepřekročila předpokládanou cenu stavby, tj. 300 milionů korun. S nejnižší nabídkovou cenou 256 milionů korun zvítězilo sdružení firem Chládek a Tintěra a Strabag, což je podle vedení společnosti cena srovnatelná s cenami, za které postavily nové terminály jiná letiště. V ceně stavby je kromě terminálu zahrnuto i vybudování příjezdové komunikace. Finanční zdroje na stavbu zajistí akcionáři EBA, tedy město Pardubice, vlastnící ve společnosti 66 procent akcií a Pardubický kraj coby třetinový vlastník.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme