Skalický: Špičkový analytický systém zrychlí rozbory krve

12. 4. 2016

Tam, kde se dříve osm laborantů zabývalo analýzou stovek krevních vzorků pro pardubickou nemocnici, nyní zkumavky jezdí samy v moderní lince za třicet milionů. Většinou stačí vzorky do ní vložit a pak si počkat na výsledek.

Pardubická nemocnice včera představila nové zařízení oddělení klinické biochemie a diagnostiky na analýzu krve, které toto pracoviště posunulo do správného času - tedy do 21. století.
Na nový automatický a robotický systém je impozantní pohled, po lince se pohybují zkumavky s krví, které si stroj odebírá, z jednoho vzorku je schopen zjistit až 60 údajů. Na konci se zpracovaný krevní vzorek vyndá do lednice, výsledky analýzy se objeví systému. „Laborantky dříve všechno dělaly ručně, připravovaly vzorky k analýzám. Jestliže tuto činnost dělalo šest osm lidí, dnes to dokážou udělat dva,“ uvedl primář oddělení Jiří Skalický.
Výhodou podle něj je, že personál přijde do styku s biologickým materiálem jen minimálně a analýza je rychlejší než dosud. „Po předání krevního vzorku na náš příjem jsme schopni do jedné hodiny vydat výsledky. Zejména v ranní špičce, kdy se zpracovává třeba 250 vzorků, to dříve bylo velmi složité,“ dodal primář. Laboratořím navíc nyní stačí pro analýzu jen velmi malý vzorek krve.
Zařízení si nemocnice mohla pořídit díky evropským penězům určeným na specializovanou onkologickou péči. „V rámci tohoto projektu byl do pardubické nemocnice zakoupen ještě systém pro navigované endoskopické operační výkony na ORL kliniku, laparoskopicko-endoskopická sestava pro urologii a hematologická linka,“ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
Naplno jede robotický systém jen ráno, kdy je nutné mezi osmou a devátou hodinou zpracovat několik set vzorků. A lékaři zejména na jednotkách intenzivní péče chtějí mít výsledky hned. „Čím rychleji je obdrží, tím dříve mohou nastavit léčbu,“ uvedl primář Skalický.

MF Dnes

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme