× Staňte se našimi členy!

Jediný český výrobce pancéřovaných vozidel otevřel nový areál

5. 12. 2014

Společnost SVOS byla založena v roce 1992, kdy navázala na téměř stoletou historii někdejších Vojenských opravárenských podniků. Dnes tato rodinná firma patří mezi významné dodavatele například pro OSN. Společnost se zaměřuje na vývoj a výrobu pancéřovaných automobilů a neprůstřelných skel pro vojenské i civilní účely. „Jako člen Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny se dlouhodobě zabývám problematikou obranného průmyslu, konkrétně podporou exportu. Právě zahraničí totiž tvoří největší podíl zákazníků -firem podnikajících v tomto oboru. Konkrétně u SVOSu činí export až 98% firemní produkce,“ říká poslanec Jiří Skalický, který ovšem vzápětí dodává: „Český stát ale firmám v obranném průmyslu příliš nepomáhá. Například armáda nakupuje raději v zahraničí a dráž, než by mohla u domácích firem. Nejde jen o úspory v hospodaření, ale i o podporu domácího průmyslu, tedy i zaměstnanosti a vzdělávání kvalifikovaných pracovníků. Snažím se proto tyto firmy podporovat a získávat jim větší podporu u českého státu i v zahraničí.

Společnost SVOS působí v Přelouči a postupně se rozrůstá. Dnes svůj sortiment – civilní i vojenská pancéřovaná vozidla, neprůstřelná skla a další – vyrábí v několika provozech. Je jedním z významných zaměstnavatelů v pardubickém regionu.

Osobnosti:
Jiří Skalický