Výkupy pozemků pod R35 narazily. Lidé chtějí víc peněz

11. 2. 2015

Silničáři začínají mít potíže při výkupech pozemků pod plánovanou rychlostní silnicí R35 z Opatovic do Ostrova u Vysokého Mýta. Může za to jediné slovo „až“ v novele zákona ze září 2014. Ředitelství silnic a dálnic chce prosadit, aby poslanci nejasně formulovaný zákon co nejdříve upravili.

PARDUBICE Když stát nabízel majitelům pozemků pod budoucí silnicí R35 v Pardubickém kraji maximálně 30 korun za metr čtvereční, většina z nich odmítla, žádali víc a silničáři výkupy raději zastavili. Po změně zákona mohou lidé dostat 120 korun za metr, ale někteří chtějí dvojnásobek.

Za potíže mohou dvě písmena v podobě příslovce „až“ v novele zákona. Majitelé půdy využívají zákonné možnosti a požadují až šestnáctinásobek odhadní ceny stanovené znalcem. Tu přitom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) platí jen ve výjimečných případech se souhlasem ministra dopravy.

Na trase budoucí R35 od Opatovic nad Labem do Ostrova nyní silničáři nabízí vlastníkům osminásobek obvyklé ceny, tedy 120 korun za metr čtvereční. S touto sumou se však řada majitelů nechce smířit. ŘSD tak nyní připouští, že bude požadovat úpravu novely. „Budeme ministerstvo dopravy kontaktovat. Jednání se uskuteční v pátek,“ uvádí mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Už při projednávání novely zákona vytýkala opozice bývalému ministru dopravy Antonínu Prachařovi (ANO), že „až šestnáctinásobek“ způsobí problémy, což se začíná projevovat. „Schválení v této podobě bylo chybou. Ukazuje se, že řada lidí čeká na šestnáctinásobek, a tím se výkupy komplikují. Pokud by výjimka nebyla, tak by ŘSD vykoupilo podstatně vyšší počet pozemků,“ míní poslanec Jiří Skalický (TOP 09), který byl při závěrečném hlasování jako jediný z poslanců zvolených v Pardubickém kraji proti přijetí novely. Vadila mu přitom pouze ona část s nejasným „bonusem“. Kritikům se dále nelíbilo, že ministr dostává k udělování výjimek rozsáhlou pravomoc.

Ruku pro návrh současného znění naopak zvedl poslanec z vládního hnutí ANO Martin Kolovratník, ačkoliv se na podobě navržené stranickým kolegou Prachařem neshodl.

„Projevuje se, že tato pasáž byla bohužel nepřesná a do zákona se měla dát jasná čísla,“ přiznává Kolovratník. Podle jeho informací se jen na trase R35 odvolává na šestnáctinásobek již stovka oslovených majitelů. „Takový počet negativních reakcí je skutečně velký,“ říká Kolovratník. Rovněž ministerstvo dopravy uznává, že novela v aktuální verzi má své mezery. „Přijatá novela vykazuje některé nedostatky, na které Sněmovna upozorňovala. Proto zřejmě bude potřeba pasáž upřesnit,“ připustil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

***

Fakta Jak se poslanci pokusili urychlit odkup pozemků Poslanci loni schválili novelu zákona o urychlení výstavby infrastruktury. Majitel půdy získá osminásobek ceny stanovené znalcem, pokud smlouvu uzavře do devadesátého dne od obdržení jejího návrhu od investora. Ve výjimečných případech může být za zemědělskou a lesní půdu pro výstavbu infrastruktury poskytnut až šestnáctinásobek ceny. To se týká například situace, kdy by odkupem části půdy došlo k výraznému omezení možností hospodaření na zbývajících částech pozemků. O udělení výjimky má na základě doporučení investora a úředníků rozhodovat ministr dopravy.

Martin Švec, redaktor MF DNES

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme