Michal Sláma: Musíme zlepšit péči o duševní zdraví a práci s nadanými dětmi ve školách

25. 2. 2022

Ve školách zapomínáme na preventivní péči o duševní zdraví a málo se věnujeme nadaným dětem. Jako místopředseda Výboru ZPk pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost chci tyto nedostatky řešit.

Péče o duševní zdraví ve školách

Současný školský systém nemá jednotný přístup k péči o duševní zdraví. Dostupná opatření působí zpravidla reaktivně, nikoliv preventivně. Duševní pohoda je přitom jeden ze základních předpokladů spokojeného života, efektivní práce a studia. Včasný záchyt rozvíjejícího se duševního onemocnění v mladém věku navíc dává lepší šanci k plnému zvládnutí situace. Jako krajský zastupitel a místopředseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost se zasadím o komplexní řešení na školách v gesci kraje s ambicí na rozšíření i mimo tyto hranice.

Práce s nadanými dětmi a studenty

Jsem přesvědčen o tom, že péče o nadané děti a studenty má hluboký smysl a nám jako společnosti se mnohonásobně vrátí. Nadané dítě, které nedostane v optimální čas podporu pro rozvoj svého talentu zároveň mnohé ztrácí. Systematická práce s nadáním má smysl. V Pardubickém kraji jsou sice vyvíjeny dílčí aktivity, ale vidím zde další prostor ke zlepšování, vytváření adekvátní infrastruktury, preciznější identifikace nadaných jedinců, vzdělávání pedagogů a psychologů a mnoha dalších oblastech. Pociťuji nutnost v této oblasti dále pracovat a systém zdokonalovat.

Digitalizace

Pardubický kraj je dlouhodobě aktivní v oblasti digitalizace jednotlivých částí úřadu. Kladu si za cíl tuto aktivitu dále akcelerovat a směřovat k automatizované správě běžných agend, bezobslužné komunikaci (například pomocí chatbotů), datovým analýzám jako podkladům pro rozhodování a masivní práci s otevřenými daty. Mám k tomu technickou kompetenci a chuť náš kraj dále zlepšovat.

PŘEDSTAVUJEME  ČLENY VÝBORŮ KRAJSKÉHO ZASTUPITELSTVA:

Michal Sláma - krajský zastupitel a místopředseda Výboru ZPk pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Profesně se zabývá informatikou a vývojem software a je spolumajitelem několika technologických společností. Působí jako vědecký pracovník Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a akademicky rovněž spolupracuje s VŠCHT a ČVUT. Mimo toho je také konzultantem v oblasti ISO certifikací a transferu technologií. Je držitelem Medaile rektora ČVUT za mimořádné vědecké a humanitární přínosy v době coronavirové krize. Aktuálně se zaměřuje na využití vyspělých technologií v boji s infekcí SARS-CoV-2.

Osobnosti: Michal Sláma