30. 11. 2021

Ing. Květoslav Čermák, CSc. se narodil ve Svitavách, do r. 1985 žil v Koclířově. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně (nyní Mendelova univerzita). Je otcem dvou synů. Od 15 let se zajímal o chov včel, koníček se mu později stal profesí. Po dokončení studia pracoval střídavě ve včelařském výzkum v České republice (1981-85, 1997-2008) a na Slovensku (1985-1997). Zaměřil se především na genetiku a šlechtění včel, od r. 2008 na vlastní farmě s až 120 včelstvy v Petrušově u Moravské Třebové.

Dlouhodobě vykonává lektorskou činnost a v menším rozsahu i výuku v oboru. Zkušenosti s vedením kolektivu získal jako předseda menšího včelařského spolku (2013-2019) sdružujícího pokrokové chovatele. V r. 2018 vstoupil do TOP 09 s motivací jakkoliv pomoci v návratu společnosti k demokratickým poměrům. Od r. 2019 je členem výboru MO v Moravské Třebové i RO Svitavy a rovněž Krajského výboru Pardubického kraje.

Osobnosti: Květoslav Čermák