Tomáš Mrázek: Můj hlavní úkol je vybudovat v nemocnici centrum chirurgických oborů

7. 10. 2014

Ve velmi vypjaté době se letos stal Tomáš Mrázek ředitelem Městské nemocnice Fifejdy v Ostravě poté, co předchozí šéf musel odejít kvůli spojení s lobbistou Martinem Dědicem. MUDr. Mrázek, Ph.D., MBA se tak ocitl ve velmi nezáviděníhodné, ostře sledované pozici.

„Mám jednoznačný úkol, a to udržet městskou nemocnici v co nejlepší formě tak, aby sloužila obyvatelům Ostravy. Chtěl bych dotáhnout některé důležité projekty. Právě na to se musím soustředit, na nějaké emoce v souvislosti s tím, co se tady dělo, nemám prostor ani chuť. To musí řešit jiní,“ tvrdí Tomáš Mrázek.

Jako stěžejní vnímá vybudování Centra chirurgických oborů, o kterém se ve fifejdské nemocnici hovoří již od roku 2002. Už hotový projekt se v roce 2009 odložil a poté předělával. Teď už si špitál moderní zdravotnické pracoviště skutečně zaslouží, vždyť městská nemocnice zajišťuje ve spádové oblasti Ostravy až 75 procent akutních výkonů. Když někoho začne trápit žlučník, zlomí si nohu, postihne ho náhlá mozková příhoda, většinou s ním sanitka zamíří na Fifejdy.

„V současnosti má nemocnice jedenáct operačních sálů na sedmi místech. Vlastní operační sály mají chirurgie, ortopedie, urologie… Není to ekonomické, navíc se zbytečně tříští materiální a přístrojové vybavení,“ vysvětluje Tomáš Mrázek. Centrum chirurgických oborů soustředí všechny operace do jednoho objektu, do osmi operačních sálů, které budou moderně vybaveny a plně využity.

„Existence centra chirurgických oborů nemocnici posílí i ekonomicky,“ doplňuje Tomáš Mrázek. Zkušený lékař i manažer v minulosti pracoval i v Nemocnici Ostrava-Jih a ve Vítkovické nemocnici, ostravské zdravotnictví se všemi jeho problémy tím pádem zná velmi dobře.

V Zastupitelstvu města Ostravy už působil v minulých čtyřech letech. „Dříve jsem se moc o politiku nestaral. Mám profesi, která mě baví a kterou umím,“ říká muž, který přednáší i na odborných akcích v zahraničí a v oboru je pojmem. Právě proto se rozhodl, že chce mluvit i do toho, jak se moravskoslezská metropole stará nejen o zdraví svých obyvatel. Patřil k těm opozičním zastupitelům za TOP 09, které bylo na zasedáních často slyšet.

„Ať se nám to líbí, nebo ne, budeme se muset vyrovnat s tím, že stále více prostředků z městského rozpočtu bude muset jít, s ohledem na demografický vývoj, na sociální oblast. Tento trend budeme muset akceptovat i jako strana konzervativní pravice,“ je přesvědčen MUDr. Mrázek.