Strzondala: Rovné okurky, kulaté melouny a slabé vysavače

11. 9. 2017

Jako eurooptimista jsem velmi znepokojen polopravdami, které se nedávno objevily kvůli nařízení Evropské komise, týkajícímu se vysavačů. Obchodníci tuto skutečnost marketingově využili a obyčejný člověk rychle běžel kupovat vysavač, protože EU zakazuje vysavače s příkonem nad 900 wattů. Už si nevyluxujeme dočista! Polopravda se začala šířit a všichni euroskeptici se začali radovat: ať konečně všichni vidí, jak je ta Evropská unie zlá na své občany.

Osobně jsem proti zbytečným zákazům, nařízením a regulacím. Jenže: Evropská komise chce naučit – lépe řečeno donutit – lidi šetřit elektřinou. Cílem je ochrana životního prostředí, co považuji za rozumné. Zmíněné nařízení je samozřejmě mnohem obsáhlejší, což obchodníci z marketingových důvodů zamlčeli. Neinformovali třeba o tom, že o účinnosti vysavačů nerozhoduje příkon, ale jejich sací výkon.

Kvalitní vysávání umožňují přístroje se sacím výkonem už od 350 wattů. Nově nesmí být emise prachu z vysavače vyšší než jedno procento, musí být méně hlučné, musí být zaručena určitá životnost motoru a podobně. Nemyslím si, že toto nařízení je nejšťastnější. Avšak vytržení jednoho údaje z celého souboru dílčích opatření vyvolává dojem, že jde o nesmysl. Což se zřetelem na celkové znění normy pochopitelně není. Nicméně díky marketingové akci prodejců vysavačů se spousta lidí opět utvrdí ve svém zkresleném názoru na Evropskou unii.

Roman Strzondala, předseda regionální organizace TOP 09 Karviná

Volby: