Strzondala: Prezidentův dárek nám nevoní

26. 9. 2017

Prezident Miloš Zeman během své „nevolební“ kampaně nedávno navštívil Moravskoslezský kraj. Jak je u něj už zvykem, na návštěvu přijel s příslibem dárku v podobě čínské fabriky na pneumatiky. S radostí informoval, že dá práci nejméně 1500 lidem v našem regionu.

Čínský investor požaduje pro svou továrnu lokalitu obdélníkového tvaru o rozloze 100 hektarů. Karvinská nová průmyslová zóna Barbora nevyhovuje. Továrnu nechce kraj ani u mezinárodního letiště v Mošnově a město Ostrava ji odmítlo také v Hrabůvce. Argumentuje specifickým pachem nových pneumatik. Já tvrdím, že gumárenský provoz opravdu smrdí – a to hodně do dálky.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu letos v Karviné již 48 krát došlo k překročení hodnot imisních limitů. Takže již 48 dnů jsme se letos dusili svinstvem, létajícím ve vzduchu.

Jistě si všichni uvědomujeme nutnost chránit ovzduší v tak ekologicky postiženém regionu, jakým Ostravsko a Karvinsko je. A že tedy je potřeba usilovat o čisté, ovzduší nezatěžující provozy.

Je pravda, že nezaměstnanost v Karviné patří mezi nejvyšší v republice. Nicméně jsem přesvědčen, že v době vysokého hospodářského růstu si lidé, kteří pracovat chtějí, práci najdou. Proto jsem nesmírně vděčen za to, že se prezident vrátil zpět do Prahy a odvezl si svůj páchnoucí čínský dárek.

Roman Strzondala - předseda regionální organizace TOP 09 Karviná