21. 8. 2018
Konec léta na Opavsku je každoročně zasvěcen dožínkám. V některých městech a obcích umí oslavy konce žní pojmout opravdu ve velkém stylu.
Opavsko – Typickým příkladem jsou mimo jiné Bolatice, kde svou tradiční dožínkovou slavnost už dnes. Účastníci 
se sejdou v 13.45 u hasičárny a vyrazí na slavnostní mši do bolatického kostela svatého Stanislava. 
Odtamtud se společně vydají za doprovodu krojovaných dětí, koňských spřežení a alegorických vozů na místní fotbalové hřiště, kde bude vyhrávat hudba a probíhat dožínkový program. „Budou zde zástupci všech našich spolků a všech družebních obcí Bolatic. Pokaždé to je velká sláva,“ komentoval bolatický starosta Herbert Pavera. 

Průvod bude cestou míjet řadu nazdobených rodinných domů. Málokterý občan se totiž nechá zahanbit a svůj plot nezkrášlí. „Musím říct, že po trase průvodu jsou domy ozdobeny téměř ze sta procent. Málokdo se nezapojí. Pokud se jedná třeba o starší nebo nemocné lidi, poprosí sousedy, kteří jim rádi pomohou,“ pokračoval dále čelný představitel Bolatic a připomenul i dlouholetou tradici dožínek. V této obci na Prajzské totiž brzy oslaví dvacet let své existence. „Za komunistů se tyto akce potíraly. Během osmdesátých let se dožínky v Bolaticích i tak konaly. Šlo ale o daleko menší záležitost organizovanou místními zemědělci,“ doplnil bolatický starosta Herbert Pavera. 
Dožínkovým veselím nebudou dnes žít na Prajzské pouze Bolatice. Obdobné akce se konají rovněž v Darkovičkách a Vřesině u Hlučína. 

Zdroj:Opavský a hlučínský deníkDatum vydání:18.8.2018 Rubrika / pořad:Titulní stranaStrana / zpráva01Autor:PETR DUŠEK FIDEL KUBA

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme