Kandidátka TOP 09 pro vzdělanou společnost, omezení byrokracie a zrušení EET

1. 8. 2017

Zachování svobody, podporu vědy a výzkumu na úkor byrokracie, rozvoj vzdělanosti a ozdravení podnikatelského prostředí si za své cíle kladou kandidáti TOP 09 v Moravskoslezském kraji pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

Lídr krajské kandidátky Herbert Pavera se na občany obrací s výzvou, aby nepodcenili váhu každého hlasu. „Naše země se nachází na křižovatce. Letošní volby mohou na dlouhá léta ovlivnit naši budoucnost. TOP 09 nabízí řešení pro všechny občany. Klademe důraz na zachování svobody a demokracie. Naši kandidáti přinášejí své zkušenosti v ekonomice, školství či zemědělství, opírají se o zkušenosti z celostátní i komunální politiky. A nejsme na to sami: schopnost spolupráce dokazuje TOP 09 nabídkou míst na kandidátce i pro osobnosti bez politické příslušnosti, zástupce Koruny České a Klubu angažovaných nestraníků,“ říká poslanec a dlouholetý starosta obce Bolatice Herbert Pavera.

„I když v Moravskoslezském kraji dochází k útlumu tradičního hutnického odvětví, region má přesto předpoklady pro vznik moderní ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou, která občanům přinese zvýšení životní úrovně,“ myslí si Herbert Pavera, který dlouhodobě kriticky poukazuje na to, že v porovnání se západními zeměmi je Česká republika stále podobná spíše montovně s nízkou produktivitou, než moderní a inovativní ekonomice. „Efektivní zacílení veřejných prostředků do nejrůznějších oblastí vědy a výzkumu a jejich propojení s praxí přinese naší zemí větší efekt, než bezúčelné navyšování počtů státních úředníků. Za této vlády jich přibylo už 30 tisíc. Je to nesmyslné plýtvání miliardami korun daňových poplatníků. Toto plýtvání chceme zastavit a snížením byrokracie na původní úroveň ušetřit téměř 20 miliard korun,“ říká lídr moravskoslezské kandidátky.

Podle kandidátů TOP 09 je nezbytné se zaměřit i na podporu živnostníků. „Současná vláda se chová velmi nezodpovědně. Jednak netvoří rezervy v době, kdy se ekonomice daří, a zároveň živnostníkům všemožně hází klacky pod nohy. Chceme ulehčit podnikatelům práci tím, že se budou moci věnovat podnikání, a ne bující byrokracii spojené s neustálými kontrolami,“ zdůrazňuje ekonomka, vysokoškolská pedagožka a dlouholetá komunální zastupitelka Michaela Roubíčková, která kandiduje na druhém místě.

 „Prioritou našeho programu je odstranění nadměrné byrokracie a zrušení EET,“ říká Michaela Roubíčková a vysvětluje: „Jen samotný rozjezd EET si vyžádal přes 350 úředníků, jejichž počet dále roste a zatěžuje stát mzdovými náklady téměř ve výši 200 milionů korun ročně.“

Na třetím místě v Moravskoslezském kraji kandiduje ekonom a vysokoškolský pedagog Pavel Tuleja. Jeho cílem je efektivně fungující školství, a to jak v oblasti základního a středního vzdělávání, tak vzdělávání vysokoškolského. „Pokud efektivně fungujícím systém vzděláváním docílíme toho, že naše společnost bude vzdělaná, samostatná a zodpovědná, dokáží naší lidé pružně reagovat na potřeby pracovního trhu a následně si i zvýší svou životní úrovně,“ říká Pavel Tuleja a dodává: „Za jeden ze základních stavebních kamenů efektivního školství považujeme zejména odpovídající mzdové ohodnocení jak pedagogických, tak nepedagogických pracovníků.“

V první pětce generačně i profesně pestré kandidátky TOP 09 v Moravskoslezském kraji jsou i student Adam Kratochvíl nebo lékař Tomáš Papuga, na dalších místech najdeme IT architekta i důchodce, advokáta i řidiče, astrofyzika i zdravotní sestru, agronoma nebo informatičku.

 

Více informací o jednotlivých kandidátech nabízí web TOP 09.

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 20. a 21. října 2017. Program TOP 09 naleznete ZDE.

Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

E-mail: marcela.masna@top09.cz, tel: 00420/737209730

Herbert Pavera – E-mail: herbert.pavera@top09.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme