EU zaplatí regionům až 95 % nákladů na obnovu po katastrofách

16. 8. 2017
České politické strany ve svých volebních programech příliš neřeší živelné pohromy, ale v jednom nachází shodu: Evropská unie prý dělá dobře, když pomáhá regionům například po povodních. Doposud vykrývala maximálně polovinu nákladů na obnovu území, nyní nabídne kompenzace až ve výši 95 %.

Na letošní rok připadají smutná povodňová jubilea. Před 20 lety přešla velká voda přes Moravu, před 15 lety zalila Čechy. Politické strany, zastoupené nyní v Poslanecké sněmovně, v letošních volebních programech skoro vůbec nezmiňují živelnou pohromu, katastrofu, povodeň, záplavu nebo požár. Většinou však řeší sucho.
TOP 09 navrhuje, abychom i kvůli případným živelným pohromám posilovali ženijní vojsko.
Novou regulaci vítá rovněž Herbert Pavera, expert na zemědělství TOP 09: “Mezi základní funkce Evropské unie patří bezpečnost a solidarita, ale taky musíme škodám předcházet odpovědným hospodařením s krajinou, půdou i vodou.”

Zdroj:kurzy.czDatum vydání:11.8.2017 Rubrika / pořad:Investice

Volby: