Otevřený dopis primátorovi Opavy: Úkolem opozice není schvalovat záměry primátora

22. 2. 2022

Monika Klapková, zastupitelka Opavy, napsala do opavského městského zpravodaje Hláska článek vyzývající k zamyšlení (Novoroční přání Bredě). Ovšem namísto odpovědí na položené otázky se dočkala osobního útoku ze strany primátora Tomáše Navrátila, který byl otištěn pod jejím článkem a na který nebylo možné zareagovat. Proto se Monika Klapková rozhodla sepsat reakci v podobě otevřeného dopisu primátorovi města, který ale v dalším čísle zpravodaje nebyl záměrně otištěn. Přinášíme zkrácenou verzi dopisu.

Vážený pane primátore,

jsem opoziční zastupitelkou a hlavní náplní práce opozice je - cituji: "kontrola a kritika vlády v zastupitelské demokracii". Žádám Vás, abyste přestal útočit na kontrolní mechanismy, které jsou zárukou demokracie, a přestal znevažovat mou práci a práci celé opozice. Články opozičních zastupitelů jsou nejcennějším zdrojem informací pro Opavany, upozorňujeme tímto nejefektivnějším způsobem na problémy a zásadní chyby. Je absurdní žádat opozici, aby Vám schvalovala Vaše plány.

Žádáte, abych Vám pomohla dotáhnout smysluplné projekty do konce. Některé Vaše projekty nejenže nepovažuji za smysluplné, ale naopak za nepromyšlené, problematické a bez koncepce, které navíc mohou vést k obrovské zadluženosti Opavy. Cituji ze Strategického plánu: "Z důvodů plánovaných investičních akcí se v nejbližším období zvýší zadluženost města, která je již na hranici zákonného limitu.“  Investovat je nutné, ale do projektů, které Opavě přinesou další finance.

Pane primátore, Váš útok pokládám za nečestný, neadekvátní a manipulativní, a bez toho, aniž bych mohla na Vaši odpověď ihned reagovat.

Nechte mne dělat svou práci a nepodsouvejte mi, co mám dělat a jak to mám dělat. Pro město pracuji s nasazením nejen jako opoziční zastupitelka mimo jiné i psaním článků, ale pracuji také v Komisi pro výchovu, vzdělávání a prevenci kriminality, v Komisi pro občanské obřady, ve skupině pro veřejný prostor, na kraji ve Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a Sociálním výboru.

V Opavě jsem se narodila a žiji tady celý život. Na Opavě mi opravdu záleží a nemohu přihlížet a spolupodílet se na vytváření obrazu primátora, který se pod pláštíkem "zachránce a spasitele Opavy" snaží prosadit své záměry, které považuji za zhoubné pro budoucnost města.

Monika Klapková, zastupitelka Opavy za klub ODS a TOP 09

Doplnění: Pro vyjádření se v městském zpravodaji Hláska čítajícím 32 stran mají opoziční zastupitelé prostor asi na třetinu jedné strany, ve kterém je možnost komentovat kroky opozice nebo se vyjadřovat ke krokům koalice, potažmo primátora. Tento prostor není příliš využíván, protože to chce velkou odvahu poslat příspěvek, ke kterému vedení města napíše odpověď, na kterou nelze reagovat a která bývá útočná a odvádí od tématu.

Přesto do Hlásky pravidelně přispíváme a snažíme se ukazovat na problémy a situace, které nás tíží a za které neseme odpovědnost jako opoziční zastupitelé. Naše příspěvky jsou bohužel často nepřijaty a zcenzurovány. Považujeme to za pošlapávání demokratických hodnot a snahu o zničení opozice, která by v každé vyspělé společnosti měla mít kontrolní funkci.

Monika Klapková, zastupitelka Opavy za klub ODS a TOP 09