Zahradníček: Začala společná výstava měst Loket a Lauf

12. 5. 2016

V Černé věži v Lokti na Sokolovsku začala společná výstava měst Loket a Lauf k 700. výročí narození Karla IV. Obě městečka pojí historie, s níž souvisí život Karla IV. Totožná výstava je od minulého týdne na radnici v německém Laufu. V Černé věži bude výstava přístupná až do konce září.

"Je to souběžná výstava, která se koná zároveň v Laufu a v Lokti. Je tam samozřejmě biografie Karla IV. a období, kdy působil v Lokti. Zároveň mapuje i jeho působení v Laufu, kde vybudoval například Kaiserburg. To je takový malý vodní hrádek, málo se o něm ví, ale je tam erbovní sál, který je celý vybaven erby českých panovníků," řekl místostarosta Lokte Petr Zahradníček (TOP 09). Dvě městské brány v Laufu na historickém náměstí byly jakousi celnicí na cestě z Prahy do Norimberku, od něhož je Lauf vzdálen asi 18 kilometrů.

Výstavu zahájili starostové obou měst, která v minulém roce uzavřela dohodu o spolupráci právě u příležitosti výročí 700 let od narození Karla IV. Laufští do Lokte přivezli na ochutnání pivo, které se v městečku vaří speciálně k příležitosti oslav. "My sice nemáme pivo přímo k oslavám, v Lokti se ale vaří také a výstavu i další akce zahajujeme přípitkem místním likérem LOK," doplnil Zahradníček.

Loket, kde byl Karel IV. jako chlapec na hradě vězněn a pobýval tam i v dospělosti, připravil k výročí řadu akcí. Na sobotu je například naplánována turistická vycházka Po stopách Karla IV. z Lokte do Karlových Varů, kde bude na panovníkovu počest vysazen nedaleko sv. Linharta památný strom. V srpnu budou na loketském hradě velkolepé slavnosti na panovníkovu počest.

zdroj:  7.5.2016  tyden.cz  str. 00  Umění

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme