Zahradníček: Za nepostavené sportoviště může špatná smlouva

Prodejem městského pozemku loketskému zastupiteli se bude zabývat policie. Padlo kvůli němu trestní oznámení. Místo, kde mělo vzniknout sportoviště, totiž zeje prázdnotou.

26. 7. 2018

Patrik Stangar (NK - Nezávislí) se před lety zavázal, že na pozemku na pravém břehu řeky nedaleko železničního mostu vybuduje sportovní areál a poté parcelu odkoupí. Pozemek nyní do svého vlastnictví získal, přitom na něm stojí pouze tenisový kurt, který ani není v provozu. Původní lhůta nutná pro vybudování areálu se přitom ještě posouvala.

A právě proti tomu se ohradil právník Karel Jelínek. „Podal jsem trestní oznámení. Jeho obsahem je podvod, zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě majetku,“ uvedl Jelínek.

Patrik Stangar zaplatil za metr čtvereční sto korun, podle Jelínka to bylo příliš málo, a městu tak vznikla škoda před dva a půl milionu korun. Dokonce se pozemek musel vyjmout z povodňové zóny, aby tam mohlo sportoviště vzniknout.

V roce 2007 vznikla smlouva o smlouvě budoucí, kdy se Patrik Stangar zavázal, že na pozemku postaví sportovně-rekreační centrum a poté si parcelu od města odkoupí. Podle Jelínka jsou ale obě smlouvy neplatné.

„Řeklo se, že se na pozemku postaví nějaký rekreační areál, ale nikdo neví, co to vlastně je. Když není vymezen předmět smlouvy, tak je neplatná,“ domnívá se právník.

Podle něj je hlavní problém v tom, že nikdo nevěděl, na čem přesně se obě strany dohodly. A lhůty převodu pozemku se během let měnily. „Trestní oznámení směřuje proti všem zastupitelům, kteří hlasovali pro prodej pozemku, proti panu Stangarovi a úředníkovi, který pozemek zkolaudoval a právníkovi, který zřejmě úmyslně špatně město informoval,“ uvedl Jelínek.

Jsem připraven nést případné následky, říká zastupitel

Sám zastupitel si myslí, že postupoval správně. „Jsem rád, že celou záležitost šetří policie. Nemám pocit, že jsem udělal něco špatně. A jsem připraven případně nést následky,“ prohlásil Stangar.

Je přesvědčený, že účel smlouvy splnil i přes nutné odklady. „Prodloužení smlouvy bylo kvůli projektové dokumentaci, povodňové zóně, ve které se pozemek nacházel, dotacím a dopravnímu napojení. Sjezd mě přijde na čtyři miliony korun,“ vysvětlil.

Vše začalo v době, kdy byl starostou Lokte Jaroslav Hlavsa (ODS). I on označuje celý prodej za podivný. „Už jako starosta jsem byl proti prodeji. Nicméně zastupitelstvo mě přehlasovalo. Takže jsem plnil jeho vůli a dělal všechny kroky pro to, aby se sportoviště vybudovalo,“ vyjádřil se k situaci Hlavsa.

Sám připouští vlastní pochybení. „Jsem zodpovědný za smlouvu o smlouvě budoucí. Sportoviště mělo být hotové za čtyři roky. Pak se lhůta prodlužovala snad na šest let v mém zastupitelstvu,“ řekl Hlavsa.Podle něj je problém v tom, že se nakonec prodal pozemek, na kterém žádné sportoviště není. „Za tímto účelem jsme to společnosti Patrika Stangara rozhodně neprodávali. Podivuji se nad tím, že je to i zkolaudované. Navrhoval jsem i změnu ceny pozemku, ale tam jsem také nebyl vyslyšen,“ dodal Hlavsa.

Jinak to vidí současné vedení města. „Domnívám se, že od začátku byla smlouva špatně udělaná. Jednou tady někdo uzavřel smlouvu, a že ji špatně naformuloval je trošku i jeho problém,“ uvedl místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09).

Podle místostarosty pokračovalo současné vedení města v započatých krocích, i když mělo pochybnosti o výhodách smlouvy pro město. „Pokračovali jsme v dobré víře, že tady je nějaká smlouva, tak jsme ji prodlužovali. Nakonec došlo k jejímu naplnění a my nebudeme zkoumat, jestli ten jeden tenisový kurt je v pořádku, nebo ne. To, že pan Jelínek podal trestní oznámení, je v pořádku. Nechť celou záležitost prošetří policie,“ řekl Zahradníček.

A upozornil, že kdyby napadli smlouvu, která vznikla v roce 2007, tak by se mohli vystavit soudnímu sporu s Patrikem Stangarem.

Na pozemku je nepořádek

Kromě výčitek o nedokončeném sportovním areálu řeší místní obyvatelé i nepořádek na pozemku, kde byl nějakou dobu stavební materiál. „Už jsem začal s odvozem. Pozemek uvedu do stavu, aby se nikdo nestyděl. Ještě letos oplotím tenisový kurt,“ slíbil majitel Stangar.

Ke kritikům dění okolo prodeje pozemku patří i obyvatel Lokte Robert Picka. „Tuto záležitost vnímám jako ukázkový příklad selhání komunální politiky,“ zlobí se.

zdroj: idnes.cz

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme