Zahradníček: V Lokti přivítáme rok 2016 ve znamení jubilea 700 let od narození Karla IV.

20. 11. 2015

Historické město Loket zažívá v posledních letech v době adventu proměnu, kdy především vánoční světelná výzdoba učiní z města doslova zimní pohádkové království. Vánoční strom z Loketských lesů doplní světelné efekty na kašnách, postavy andělů na hradbách nebo městské znaky na lampách. Tradiční Vánoční trhy na hradě (12.-13.12.) budou také letos doplněny tržištěm i na náměstí. To ostatně bude po celý advent, tedy již od víkendu 28. a 29. prosince, kdy v neděli po vystoupení dětí z mateřských škol, základní školy a ZUŠ v 18 hodin starosta Zdeněk Bednář a farář Jiří Majkov slavnostně rozsvítí vánoční strom za sborového zpěvu písničky Jiřího Suchého Purpura.

Druhý adventní víkend bude náměstí kromě tradičního tržiště ve znamení Mikuláše a sobotní Čertovské diskotéky pro děti. 
Třetí víkend bude městské tržiště pouze doplněním programu Vánočních trhů na hradě a poslední adventní víkend a Zlatou neděli zakončí svým vystoupením na náměstí svým vystoupením zpěvák Tomáš Savka.

Adventem ale kultura v Lokti nekončí. Na Štědrý den večer se uskuteční tradiční Zpívání pod stromečkem a následovat bude svatá mše v kostele sv. Václava.

Překvapení si ale Loketští nechali až na závěr roku. Pořádají totiž I. silvestr pod širým nebem ve svém amfiteátru! „Důvodem je, že chceme důstojně přivítat rok 2016, který se ponese v našem městě ve znamení oslav jubilea 700 let od narození Karla IV.,“ říká místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09) a dodává: „Slavnostní prapory připomínající tuto událost už budeme mít vyvěšeny přes celý advent.“ Silvestrovský program v amfiteátru zahájí od 21 hodin skupina Endof Scream, po které přijde na řadu oblíbená kapela Kozatay. Před půlnocí se dostaví hlavní hvězda silvestrovské noci, sám český král a římský císař Karel IV. Slavnostní ceremoniál uvedení roku oslav 700 let od narození Karla IV. zakončí ohňostroj a následovat bude vystoupení Smokie revival.

„Samozřejmě počítáme s několika ohništi, stánky s občerstvením, budou zde dva velké pivní stany, kde budou plynové hořáky, podávat se bude horký cider a jiné nápoje, samozřejmě včetně sektu. Co je ale opravdu jedinečné, je to prostředí s kulisou nasvíceného hradu a otevřený prostor. Sám jsem zvědav, jak I. open air silvestr pod širým nebem dopadne,“ dodal místostarosta Zahradníček

zdroj: 19.11.2015  Chebský deník  str. 02  Region

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme