Zahradníček: O dotace na oslavy se nikdo z Nejdku, Kraslic a Jáchymova nepřihlásil

6. 1. 2016

Na rok plný oslav 700 let od narození Karla IV. přispěje po Karlových Varech i Karlovarský kraj. Ze svého rozpočtu vyčlenil 1,5 milionu korun. Zájemci o dotace se hlásili o čtyřikrát více.

„Byl jsem překvapen. Čekal jsem na žádosti z Nejdku, Kraslic či Jáchymova. Nikdo se ale neozval,“ řekl náměstek hejtmana Petr Zahradníček (TOP 09).

O finanční dotaci se tak přihlásily jen Karlovy Vary, Loket, Cheb, Sokolov, ale i Žlutice. Nejvíc peněz pošle kraj na projekt Světlo ve Varech aneb Ligthing Vary. Návštěvníci se tak mohou těšit na představení památek ve městě pomocí audiovizuální projekce v lázeňském území. Oblíbené projekci na domy, jež mají spojitost s Otcem vlasti, pomůže kraj částkou 182 tisíc korun. Kraj chce navíc dohlížet na organizátory, kteří využijí jeho dotaci, každý měsíc v rámci koordinačních schůzek. Vše odstartuje 14. května, tedy v den, ve který se Karel IV. narodil.

„V Karlových Varech to však vypukne o týden dřív, neboť krajské město zahajuje lázeňskou sezonu,“ dodal náměstek Zahradníček s tím, že částku 670 tisíc z rozdávaných 1,5 milionu musí ještě posvětit krajské zastupitelstvo. S dotacemi se činil i karlovarský magistrát, který chce do oslav 700 let od narození Karla IV. napumpovat přes šest milionů korun. Zažádat si o finanční podporu mohli lidé do konce října minulého roku. Do oslav jubilea se kromě různých sdružení a spolků chtějí zapojit i městské organizace, například karlovarské infocentrum. Stranou nechtěli zůstat ani studenti ze Základní umělecké školy Šmeralova, chystají spolu s karlovarskými symfoniky speciální vystoupení.

zdroj: Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, strana 14

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme