Zahradníček: Náš kraj nabízí mnoho památek na malém území. Objevují to i Češi

10. 2. 2016

Turistický průmysl se začíná po letech propadu odrážet ode dna. Do Karlovarského kraje začalo jezdit více turistů jak ze zahraničí, tak z České republiky. A turistický průmysl v regionu nečekaně táhnou právě tuzemští návštěvníci. Vyplývá to z materiálů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad .

Čechů máme mezi hosty jednoznačně nejvíc,“ dokumentoval tento trend Rudolf Mašata, ředitel lázeňského hotelu Thermal. Důvodů, proč Češi znovu objevují Karlovarský kraj, je podle Petra Zahradníčka, krajského radního pro cestovní ruch, mnoho. „Například golfová turistika, vodácká turistika či množství zajímavých památek na relativně malém území. A pak samozřejmě lázeňství,“ vypočítal radní jen některé z nich.

V ohledu nárůstu tuzemských turistů je na tom Karlovarský kraj úplně nejlépe z celé republiky. „Za sledované období, tedy mezi lety 2014 a 2015, stoupl počet českých turistů v regionu o 23,3 procenta. Loni jich na západ Čech přijelo téměř 320 tisíc. Ještě výrazněji stoupl počet jejich přenocování. Češi v regionu strávili více než 1.5 milionu nocí, což představuje nárůst o plných 29,4 procenta,“ konstatoval Tomáš Chrámecký, mluvčí ČSÚ.

Do Karlovarského kraje přijelo v loňském roce celkem více než 860 tisíc turistů. V porovnání s rokem 2014 je to o 10.8 procenta víc. Nárůst počtu návštěvníků sice není podle Chrámeckého nejvyšší z celé republiky, ale i tak je nad celorepublikovým průměrem, který činí 10.2 procenta.

Nárůst českých turistů pocítili i v Infocentru města Karlovy Vary. „Přesně statistiky zatím ještě nemáme, ale zkušenosti z prvních tří čtvrtletí loňského roku ukazují, že počet tuzemských návštěvníků Karlových Varů výrazně stoupl,“ uvedla Jitka Štěpánková, ředitelka infocentra. Větší zaměření na domácí trh kvituje i Josef Pavel, předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR. Právě domácí klientela totiž podle jeho názoru pomůže překonat nejrůznější otřesy na trhu. Tím největším z posledních let je radikální pokles počtu návštěvníků z Ruska. „Tento propad se i přes zvýšený počet návštěvníků ze zahraničí nepodařilo ze sta procent překonat,“ řekl Josef Pavel. Zahraničních návštěvníků loni přijelo o 4.6 procenta více než v roce 2014, tedy 541 tisíc.

Propad ruské klientely vedle hotelů nejvíc pocítili na karlovarském mezinárodním letišti, kterým loni prošlo pouhých 34 550 cestujících. Z roku na rok jejich počet klesl o téměř 56 procent. Podle vedení letiště má být ovšem letošní rok zlomový. Ke zlepšení situace by měla přispět i linka z německého Düsseldorfu, jejíž zřízení je i přes neúspěchy z minulosti stále ve hře. Další spolupráce se rýsuje i s Izraelem. „V prosinci jsme zahájili jednání o možnosti zavedení sezonního leteckého spojení s Tel Avivem,“ konstatoval náměstek hejtmana Jakub Pánik. Verdikt o tom, zda z Izraele skutečně začnou létat letadla, by podle Petra Kulhánka, primátora Karlových Varů, mohl padnout už v březnu. Zvýšit zájem o Karlovarský kraj z řad zahraničních návštěvníků slibuje i chystaný zápis lázeňského trojúhelníku a hornického regionu Krušnohoří na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Turistický ruch je velice náchylný. Prakticky stále překonává nástrahy, které se nedají ovlivnit. Na počtu turistů v České republice se například negativně podepsaly povodně z roku 2002. V současné době cestovní ruch negativně ovlivňuje celosvětová situace. V tomto ohledu má Česká republika výhodu, protože se prezentuje jako bezpečná lokalita,“ nastínil problémy, které hýbou byznysem s cestováním, Josef Pavel. 

zdroj: 10.2.2016  Mladá fronta DNES  str. 15  Kraj Karlovarský

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme