Zahradníček: Na počest Karla IV. byl vysazen dub

17. 5. 2016

Císaře a krále Karla IV. od soboty v Karlových Varech nově připomíná dub, zasazený na jeho počest. Nese také jeho jméno. Slavnostní sázení bylo cílem průvodu asi třiceti lidí, kteří svou cestou symbolicky spojili dvě města, jež jsou v kraji s panovníkem spojeny nejvíce: Loket a Karlovy Vary. Stalo se tak přesně v den panovníkova 700. výročí narození, které si letos připomíná celá republika. Dub Karla IV. roste blízko tvrziště kousek od kostela sv. Linharta. „Dub byl vysazen u Kojatovy tvrze, která byla součástí zaniklé osady Obora. Máme potvrzeno, že roku 1325 vydal král Jan Lucemburský listinu, kterou pronajal zdejší končiny i lid zde usedlému Kojatovi z Otnavic a ten tvrz postavil. Když poté král Karel IV. uspořádával zdejší záležitosti, nejspíše mu to zase odebral,“ uvedl karlovarský archeolog a zároveň primátorův náměstek Jiří Klsák.

Ten se po zdolaných kilometrech převlékl do panovnického kostýmu a coby Karel IV. pozdravil návštěvníky sv. Linharta. Strom společně se starostou Lokte Zdeňkem Bednářem a karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem symbolicky vysadili ve 13 hodin 16 minut, což povídalo roku Karlova narození - 1316. „Je téměř jisté, že když se jel Karel IV. podívat na karlovarské prameny, jel zrovna přes Oboru. A je možné, že se zastavil i na Kojatově tvrzi,“ vyprávěl Jiří Klsák. Právě vznik krajského města a historie Obory jsou nejspíše provázané, neboť se traduje, že se lidé z tamní vesnice přestěhovali i se svými domy k Vřídlu a Obora tak zanikla.

Karel IV. objevil Karlovy Vary z Lokte, z nějž vyjížděl. Proto se koná tento pochod. Minulý týden už jsme k oslavám narození Karla IV. zahájili výstavu a pochod zakončený vysazením dubu je další akcí. Následovat budou například hradní slavnosti Karla IV.,“ uvedl místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

Na dub coby připomínku panovníkova narození padla volba proto, že je tradičním stromem okolních lesů, navíc je odolný a dlouhověký.

zdroj:  16.5.2016  Mladá fronta DNES  str. 14  Kraj Karlovarský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme