Zahradníček: Jedeme do Wunsiedel. Loket chce spolupracovat s tamním muzeem

26. 2. 2016

Část loketské Dvorany by v budoucnu mohla najít využití pro expozici s egerlandskou tematikou. Loket na tom chce spolupracovat s muzeem v německém městě Wunsiedel.

Nachází se tam jedno z největších muzeí v Bavorsku, zkraje příštího týdne tam jedeme a budeme mluvit o konkrétnější spolupráci,“ uvedl místostarosta Lokte Petr Zahradníček. Podle místostarosty jsou v poslední době dotační programy Ministerstva pro místní rozvoj na podporu cestovního ruchu v pozadí, a přijatelnou variantou je tak využití programu Cíl na přeshraniční spolupráci.

Lokti se vrátilo zhruba deset tisíc sbírkových předmětů, jsou tam i různé dobové záležitosti, které se týkají egerlandského období, například světnice či kroj. Tímto směrem bychom pak mohli zaměřit jednu část Dvorany, další třeba na sbírku minerálů, kterou pořídil Goethe,“ nastínil plány Lokte místostarosta. „Nabízí se i možnost výměny výstav s německým muzeem,“ doplnil.

Dvorana je už více než rok prohlášena za nemovitou kulturní památku, což by městu mělo usnadnit snahy o získání peněz na její opravu. Ta si vyžádá podle odhadu odborníků desítky milionů korun. Dvorana žila ještě na počátku 90. let bohatým kulturním životem, pravidelně se tam konal například proslulý festival folk a country hudby Loketský kotlík. Po nevydařené privatizaci však začala budova postupně chátrat. 

zdroj:  25.2.2016  Chebský deník  str. 01  Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme