Zahradníček: Experti UNESCO zkoumali lokality Karlovarského kraje

7. 10. 2015

V minulých dnech proběhlo na území České republiky a Německa odborné zkoumání společné sasko-české sériové nominace Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO.

Dvoučlenná expertní mise Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) navštívila všech 85 památek na české i saské straně, jež jsou součástí návrhu nominace. „Experti si prohlédli i nominované lokality na území Karlovarského kraje, mimo jiné Královskou mincovnu a štolu č. 1 v Jáchymově, dále Rudou věž smrti, štolu Johannes a důl Mauritius, božídarské sejpy, městskou zástavbu v Horní Blatné a samozřejmě pozůstatky hornické činnosti ve volné krajině,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Zahradníček (TOP 09).

Průzkum odborné mise se zaměřil na nejrůznější aspekty spravování, zachování a autenticity objektů. Na české straně experty doprovázeli pracovníci z Ministerstva kultury ČR, Národního památkového ústavu, zástupci krajů, samospráv nebo obecně prospěšné společnosti Montanregion Erzgebirge - Krušné hory o.p.s. Experti shrnou výsledky mise ve zprávě, která bude spolu se závěry prověrky nominační dokumentace tvořit základ pro další vícestupňové řízení koordinované sekretariátem ICOMOS v Paříži.

O tom, zda Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří bude zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO, se rozhodne na 40. zasedání Výboru pro světové dědictví. Jednání se uskuteční v červnu 2016 v tureckém Istanbulu.

zdroj: www.kr-karlovarsky.cz, 5. 10. 2015

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme