Zahradníček: Chci zefektivnit činnost muzeí a galerií. Sejdu se s řediteli

Reakce na článek Evy Valjentové (KSČM) k investicím do kultury

23. 2. 2016

Krajská zastupitelka Eva Valjentová (KSČM) se ve své polemice v pondělním Deníku k článku „Muzea se kraji prodraží“ dopustila celé řady nepravdivých tvrzení, která bych rád uvedl na pravou míru. Tak předně není pravda, že jsem si za celý rok nenašel chvíli se osobně seznámit s řediteli příspěvkových organizací. Opakovaně jsem hovořil s řediteli všech tří muzeí (mj. porady svolané na moji žádost!) a osobně jsem jednal i s řediteli galerií. Ano, nezúčastnil jsem se porad ředitelů příspěvkových organizací, protože jsem náměstkem neuvolněným a mám také své povinnosti vůči Lokti jako místostarosta města, což paní zastupitelka jistě ví.

Paní zastupitelka píše,jak je ráda, že za předešlé jedno a půl volebního období, kdy byla KSČM ve vedení kraje, (cit.) „muzea a galerie Karlovarského kraje se hodně posunuly k vysněnému cíli“. A dodává: „Pokud bychom realizovali pouze rozsáhlejší investice, které naše muzea a galerie nutně potřebují, jen za podmínky financí z evropských fondů, mohli bychom se nadít, že nám tyto budovy spadnou na hlavu.“ Tím kritizovala, že jsem označil za poněkud „marnivou investici“ třicet milionů Kč z prostředků kraje do vybudování nové expozice v karlovarském muzeu.

Na vysvětlenou – karlovarské muzeum podalo žádost na tuto rekonstrukci z tzv. Norských fondů, neuspělo, a tak se, ještě za vlády KSČM, prosadilo, že to tedy zaplatí celé kraj. Karlovarskému muzeu to přeji a jistě si novou expozici zaslouží, jen bych považoval za smysluplnější jakoukoliv dotační spoluúčast. Jednorázová velká podpora jedné expozice v jednom muzeu ze tří totiž vede k úvaze, že nám, slovy paní Valjentové, „spadnou na hlavu“ ta zbylá…

S čím ale s paní Valjentovou souhlasím, je fakt, že žádná koruna investovaná do kultury není zbytečná. Dokonce jsem to tak i řekl v původním článku, jen si tuto větu pak přivlastnila redaktorka článku.

Ale zpátky k muzeím a galeriím. Nechal jsem si vypracovat analýzu vlastnických vztahů k budovám všech poboček muzeí a galerií v kraji včetně jejich provozních nákladů. Následně se sejdu s dotčenými řediteli, abychom prodiskutovali různé varianty, jak zefektivnit jejich činnost (zefektivnit neznamená zavřít!).

V současnosti se Karlovarský kraj vypořádává s letitým problémem narovnání majetkoprávních vztahů s městem Karlovy Vary, kde jde např. o provozování ZUŠ (ty karlovarské provozuje doposud kraj, zatímco ty ostatní v kraji provozují města). Nabízí se jednoduchá otázka, zda něco podobného nelze realizovat u některých poboček krajských muzeí a galerií. A to má být smyslem, doufám, že smysluplné, diskuze. S řediteli, s krajskými radními, zastupiteli a s vedením dotčených měst. 

zdroj: 20.2.2016  Chebský deník  str. 04  Region

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme