Zahradníček: Čekáme na ocenění nalezeného bronzového pokladu

1. 3. 2016

V rukou zkušených odborníků se v současné době nachází bronzový poklad, který našel začátkem února dvaačtyřicetiletý muž v lesním remízku u Nové Role. Vedení Karlovarského kraje plánuje, že jej za unikátní objev odmění.

Čekáme na ocenění nálezu. Nyní je na konzervaci v Plzni a náš hrubý předpoklad zatím je, že se hodnota nálezu pohubuje zhruba mezi 300 tisíci až půl milionem korun,“ uvedl hejtmanův náměstek pro kulturu Petr Zahradníček (TOP 09).

Bronzový poklad se skládá z osmnácti předmětů čítajících náramky, spony, faléry, nápažníky a prsten. Počet předmětů několikanásobně převyšuje doposud známé objevy, ke kterým v regionu došlo. Všechny nálezy byly protokolárně předány Muzeu Karlovy Vary, které je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje.

Pravděpodobně poklad vystavíme v nové expozici,“ uvedl archeolog muzea Jan Tajer. Kraj do ní investuje zhruba 30 milionů korun a lidem se otevře příští rok na jaře.

Bronzový poklad muž našel, když se vydal k Nové Roli hledat kameny na skalku, kterou si na zahrádce staví už řadu let.

Jezdil jsem okolo často, chtěl jsem tam už dřív, ale kvůli počasí byla půda promáčená. Nešlo to,“ uvedl. Na místo proto vyrazil znovu, když se počasí umoudřilo. Poté co nadzvedl poslední kámen, spatřil bronzový předmět. Poklad vyhrabal a odevzdal jej archeologům.

1.3.2016  Mladá fronta DNES  str. 13  Kraj Karlovarský

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme