Za největší problém regionu považují kandidáti vesměs nezaměstnanost

22. 9. 2012

Sokolovsko – U platnění svých zkušeností z komunální politiky v Senátu nejčastěji zmiňují kandidáti letošních senátních voleb ve volebním obvodu Sokolov. Za největší problém regionu považují vesměs nezaměstnanost.

Karel Jakobec, 48 let, ODS: Kromě zkušeností z řízení nezadluženého Sokolova se chce zaměřit na řešení vysoké nezaměstnanosti regionu. Podle něj by se například měly zjednodušit zákony o podnikání, aby bylo snadnější založit si firmu místo čekání na zaměstnání. Pomoci chce také sociálně postiženým částem regionu, například otevřením kanceláře v Kraslicích.

Zdeněk Berka, 61 let, ČSSD: Chce se v případě zvolení zaměřit například na to, aby se zákony zjednodušily a sloužily lidem. Chce působit na to, aby regiony nebyly jen zdrojem surovin, ale aby stát také zohlednil potřeby jejich obyvatel. Chce podporovat všemi způsoby vznik nových pracovních míst, stejně jako se věnovat lokalitám se sociálními problémy.

Petr Zahradníček, 48 let, TOP 09:Podle Zahradníčka by Senát neměl být kolbištěm dvou velkých stran, ale měly by jej tvořit osobnosti. Sám chce využít své zkušenosti z komunální politiky z Lokte. V Senátu chce Sokolovsko a region zviditelnit, ale třeba i v mezích možnosti senátora pomoci jak zemědělskému Toužimsku, tak lázeňství Mariánskolázeňska. Slibuje, že nebude neviditelným senátorem. David Cervan, 42 let,

NSLEV21: Domnívá se, že senátor by měl být jakýmsi top starostou regionu. Podpořit chce například zachování zdravotní péče v Sokolově i Mariánských Lázních a další investice do nemocnic. Vadí mu také zpoplatnění silnice R6, chce podporovat rozvoj železniční dopravy. V oblasti školství podle něj chybí jasná struktura. Nezaměstnanosti by podle něj mohly pomoci průmyslové zóny, které by pomohly řešit postupný útlum těžby uhlí.

Jiří Holan, 69 let, KSČM: V Senátu se chce zaměřit na zamezení další privatizace zdravotnictví nebo na podporu zákonů o sociálních službách. Jako zákonodárce chce blokovat školné a přispět k nastavení nové koncepce umírajícího učňovského školství. Prosazovat chce v Senátu také přehodnocení důchodové reformy a nastavení jasných pravidel pro vyplácení důchodů.

Věra Ježková, 57 let, Věci veřejné: Chce přesvědčit kraj, aby se zaměřil na větší využívání dotačního programu Podnikání a inovace. V oblasti zaměstnanosti by podle ní pomohlo oslovit investory z německého pohraničí. Jak poukazuje, obchodní řetězce nákupem potravin v zahraničí, kde jsou zemědělci dotovaní, postupně utlumily české zemědělství, a Česko se tak stává potravinově nesoběstačným. Proto by je chtěla podpořit. Kandiduje ale i proto, že považuje plánovanou investici ČEZ do nových bloků v Tušimicích za hrozící zmařenou investici, protože elektrárna nebude mít na provoz dost uhlí.

Jaroslav Bradáč, 57 let, Strana práv občanů – Zemanovci: Nechce slibovat něco, co jako senátor nebude mít možnost ovlivnit. Hlavně chce působit jako kontrola zákonů. V kraji se chce zaměřit hlavně na podporu na jedné straně lázeňství, na druhé straně možností těžby. Podporovat chce také konkrétní záměry, které by mohly zvýšit zaměstnanost v kraji, spíše než utrácení stamilionů na projekty bez jasné budoucnosti.

Jiří Pánek, 49 let, Strana svobodných občanů: Jde do kandidatury s cílem, aby Česká republika vystoupila z Evropské unie. Prosazovat chce v Senátu nízké daně a zákon o vyrovnaném rozpočtu. Aby se zabránilo Parlamentu vytvářet zákony proti zájmu voličů, chce prosazovat i lidové veto zákonů. Dalším bodem je rušení nadbytečné legislativy a úřadů, které se musí zbytečnými předpisy zabývat.

Zdroj: Sokolovský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme