Vraťme Vřídlu jeho původního svobodného ducha

22. 3. 2016

Tak dlouho město čekalo, až jim Vřídelní kolonáda „spadla na hlavu“. Současné vedení radnice bych ale ze stavu neobviňoval. Vřídlo do dnešních problémů dovedly, kromě teplého a vlhkého klimatu uvnitř budovy způsobeného samotným pramenem, zástupy městských vlád před nimi. Stejně tak se postaraly např. i o podivnou stavbu parkovacího domu od Vřídla nadohled, celorepublikově známou „losovačku“ nebo prodej Lázní III hluboko pod jejich tržní cenou. O rekonstrukci si Vřídlo říkalo už od začátku 90. let.

Nabízí se teď ovšem jedinečná příležitost jak se zbavit podoby kolonády, která byla vytvořena v socialismu a socialismus stále připomíná, minimálně pěticípou hvězdou na vrcholu parního komínu, a nahradit jí replikou původní kolonády z roku 1879. Petici na podporu tohoto nápadu už podepsalo skoro dva tisíce lidí.

O rekonstrukci si lázeňská památka říkala už od začátku 90. let. Jak píší autoři petice, stálo by to zhruba kolem 250 milionů korun. Já pevně doufám, že se do vyhlášené soutěže přihlásí někdo, kdo by dokázal postavit repliku původní kolonády z levnějších materiálů. Karlovy Vary by se tak konečně mohly zbavit jednoho z mnoha totalitních pomníčků a symbolicky se navrátit do dob své největší slávy.

Lukáš Otys
člen předsednictva
předseda TOP 09 v Karlovarském kraji

Karlovy Vary, 22. 3. 2016

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme