Schwarzenberg: Odpovědnost padla na nás. Braňme republiku

22. 7. 2013

Vážení,

politický vývoj v České republice je v poslední době pozoruhodný. Největší politická strana, sociální demokracie, je rozdělena mezi příznivce pana předsedy Sobotky a jihomoravského hejtmana pana Haška. Má tudíž veliké potíže zaujmout jasné a jednotné stanovisko k postupu prezidenta republiky. Taktéž kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů 8 %, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky.

Padla tudíž odpovědnost na nás. Úkol, před který je postavena jak strana TOP 09, tak s ní spojení Starostové a nezávislí, je jedinečný. Nelze se vyhnout odpovědnosti bránit doposud platný ústavní pořádek České republiky. Nemůžeme připustit, aby systém parlamentní demokracie byl v tichosti vyhlodán a via facti proměněn v prezidentský systém.

Republika je postavena na respektu a dodržování vlastní ústavy a norem, neboť co je podstata republiky ne-li právní řád, který si její občané sami dali. Zažili jsme v dostatečné míře ve dvacátém století, kam vede cesta pouhého dbání písmen ústavy, nikoli jejího ducha a ústavních zvyklostí, kterými teprve ústava žije.

V monarchii zosobňuje panovník a dynastie stát. Republika žije ze svých ústavních institucí, tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu. Upozorňuji Vás na tyto skutečnosti, abyste si uvědomili, jakou odpovědnost jsme převzali za naši zemi a naši republiku. Je na nás, tedy na všech našich členech a příznivcích TOP 09 a Starostů a nezávislých, abychom bránili republiku. Bude to těžký boj, to je mi jasné, ale musíme v něm obstát. Spoléhám na Vás a Vy se můžete spolehnout na mě, že neuhneme.

Karel Schwarzenberg
předseda TOP 09
Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga můžete podpořit svým podpisem pod peticí.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme